Ми у Facebook
16.08.2022, 16:27

Вакцина проти COVID-19 у спреї: як це працює і коли українці можуть шукати її в аптеках?

Назальна спрей-вакцина проти COVID-19 може стати революцією у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Препарат потраплятиме в людський організм без необхідності вводити голку, безболісно, ​​але головне – він такий же ефективний, як і традиційні вакцини. На даний час тривають дослідження кількох спрей-вакцин проти COVID-19 і вчені оприлюднили перші результати дослідження.
Хоча ефективні вакцини від коронавірусу уже є, пошуки альтернативних препаратів тривають. Прикладом є спрей-вакцина проти COVID-19. Таку вакцину застосовують у вигляді аерозолю. Результати досліджень щодо ефективності цього типу вакцини в боротьбі з коронавірусом є дуже обнадійливими.

Останні дані представили вчені з Католицького університету Америки та Техаського університету, які випробували на мишах спрей-вакцину проти COVID-19 на основі бактеріофага.

За словами авторів дослідження, назальний препарат забезпечив повний імунітет до коронавірусної інфекції. Він також ефективний проти нових варіантів SARS-CoV-2. Виявилося, що два застосування з інтервалом у 21 день викликали сильну імунну відповідь у слизових оболонок гризунів. Він підвищував імунітет на основі як виробництва Т-лімфоцитів (клітинних), так і антитіл (гуморальних).

Переваги та недоліки спрей-вакцини проти COVID-19

Головна перевага спрей-вакцини - легке та безболісне введення. Препарат не інвазивний, як ін’єкція. Таку вакцину можна давати самостійно. Препарати цього типу часто легше транспортувати і зберігати. Крім того, він містять менше допоміжних речовин (це може відрізнятися залежно від продукту).

Ще більш важливою перевагою є те, що ці вакцини стимулюють особливо важливий місцевий імунітет у носі та горлі, широко відомий як імунітет слизової оболонки. Завдяки цьому вони запобігають зараженню, адже млизова оболонка дихальних шляхів є першою лінією захисту організму, коли в неї потрапляють віруси, бактерії та інші патогени. Саме в носі і горлі відбувається перший контакт вірусу з організмом. Там перші осередки захисту намагаються знищити «ворога», такого як коронавірус. За допомогою назальної спрей-вакцини можна запобігти поширенню вірусу шляхом зміцнення місцевого імунітету в дихальних шляхах.

Вакцина у вигляді спрею також має недоліки.
Спрей-вакцини не так сильно стимулюють загальний імунітет організму, як вакцини, що вводяться в м’яз. Захист легенів та інших органів від коронавірусу також може бути слабшим, якщо він проривається через носовий бар’єр і розмножується в організмі. Однак інтраназальна вакцина має запобігти цьому.

Наявність спрей-вакцини проти COVID-19

Наразі спреї-вакцини проти COVID-19 досліджуються, деякі вже проходять тестування на людях. На жаль, нам доведеться дочекатися їх наявності. Коли перший такий продукт вийде на ринок, невідомо.

Доречі, спрей-вакцини не є новинкою. Наприклад, у сусідній Польщі є вакцина проти грипу в формі спрею, призначена для дітей та підлітків.





На правах реклами