Ми у Facebook
19.08.2022, 16:07

Преображення Господнє: що це за свято?

фото з pomisna.info

Сьогодні, 19 серпня, православні святкують свято Преображення Господнього. Православна церква України пояснює, яке значення має це свято.
Пояснення традиційно з'явилося на сторінці ПЦУ у мережі Фейсбук.

Три євангелисти – Матфей, Марк і Лука – оповідають у Священному Писанні про подію Преображення Господнього, коли Господь наш Ісус Христос постав перед найближчими Своїми учнями у сяйві Божественного світла, явивши, що Він є істинний Син Божий, Який поєднав в одній божественній Особі дві природи – божественну й людську.




Господь преобразився перед апостолами для того, щоби закріпити в їхніх серцях віру в Нього як Спасителя. Ісус Христос, знаючи, що наближається час Його страждань і хресної смерті, і що свідки цього, Його учні, можуть спокуситися Його приниженням і засумніватися, мав пояснити учням тайну добровільних страждань і смерті і, таким чином, утвердити в них їхню віру.
«Господь явив їм Царство Своє, пояснює святий Єфрем Сирін, перед Своїм приниженням і честь свою перед безчестям Своїм, для того, щоб коли буде схоплений і розіп’ятий юдеями, вони знали, що Він розіп’ятий не через неміч, а через Своє благовоління, добровільно, задля спасіння світу».

Ще один важливий момент: преображаючись перед апостолами, Господь Ісус Христос свідчить також про первинність живого досвіду Богопізнання й Богоспілкування, акцентуючи на важливості преображення, духовної трансформації, оновлення. Без процесів преображення не може існувати істинне християнське життя. Лише змінюючись, відвертаючись від зла, ідучи шляхом святості, людина здатна пізнати Бога.

Свято Преображення – це день усвідомлення свого християнського покликання для кожного з нас. Преображення – це Божий заклик до нас, і нехай кожен особисто дасть на нього гідну відповідь своєю вірою та побожним життям.

Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ у мережі Фейсбук.





На правах реклами