Ми у Facebook
22.08.2022, 14:17

Вже третій потік: як у Рівному переселенців вчать української

Зараз досить часто можна почути тези про те, що в нашій країні треба розмовляти виключно українською. Але разом з тим є мільйони людей, які все життя розмовляли російською. Та після повномасштабного вторгнення у значної частини з них прийшо осмиcлення - треба вивчити українську.
Для того, щоб переселенці Рівного змогли впевнено переходити на українську у місті розпочали курси мови. Це явище не прямо масове, але скоро вже буде третій випуск тих, хто пройшов навчання від товариства "Просвіта" та міського управляння освіти.



Про те, як виникла ідея такого типу курсів та враження ти, хто вже їй пройшов - читайте.

Ідейна натхненниця проекту Катерина Сичик стверджує, що від початку війни зрозуміла, що має робити те, що в неї виходить найкраще - плекати рідну мову та вчити цьому інших. Разом з Мирославою Жовтан вони вирішили розпочати курси української мови для переселенців.

Виникло питання, як поширити інформацію серед ВПО і визначилися, що найкраще розповісти про це в гуртожитках, де вони проживають. Так набралося перші декілька людей. Далі і мер міста, і міська рада включилися в анонсування . Так набрався перший потік учнів.

- До нас прийшли дійсно ті, хо були вмотивовані. Ті, хто хотіли удосконалити свої знання української мови. Ті, хто прийняли для себе рішення почати повноцінно розмовляти українською, - згадує Катерина Сичик.

Загалом на перший курс організатори отримали 40 заявок, в тих хто закінчили навчання - 35. Підтвердженням того, що матеріал дійсно корисний та має оригінальну подачу - це те, що 15 випускників вирішили і далі удосконалювати свої знання.



Катерина Сичик переконана, що це повинно бути загальнонаціональне явище - коли усі українці масово будуть знати українську та розмовляти нею.

- Всі ті, хто говорять російською, вони повинні вивчити українську мову. Адже у всіх країнах світу так прийнято. Ми можемо знати різні мови і це добре, але насамперед знати свою рідну мову, - переконана організатор.

Хочеться розповісти ще і про особливий формат курсів для переселенців громади. Адже, для прикладу, третій потік навчання розпочали разом з випускниками в історичному місці - на Оствиці.



На всіх чекали нові тематичні дні: вправи й тести, ігри й дискусії, душевні розмови й читання, майстер-класи, цікаві зустрічі та екскурсії.Бо ж мова, як і кава, має бути різною: щоденною, особливою, улюбленою... А творчі частини до кожного заняття - це як кардамон або кориця, імбир чи перець: для підсилення смаку, для душі...

По завершенню навчання випускники отримують сертифікати, а найголовніше глибоке розуміння того, що треба плекати своє рідне слово.







На правах реклами