Ми у Facebook
24.08.2022, 10:25

День Незалежності України 2022: історія та звичаї державного свята

Як з'явилося свято Дня Незалежності України та чому воно цінне для всіх нас - розповімо в нашій статті.
Кожного року під кінець літа наша держава святкує День Незалежності. Відзначають його 24 серпня, цьогоріч це середа.

Історія того як Україна стала незалежною

Коли розпався Радянський Союз, республіки, які входили до нього, почали проголошувати свою незалежність. Так сталося і в Україні, тому 16 липня 1990 року Верховна Рада РРФСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. В той же день парламент прийняв рішення, що День Незалежності України святкуватимуть 16 липня.

17 березня 1991 року провели референдум і республіканське опитування на тему того, чи згодні громадяни держави, аби Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України. Позитивну відповідь дали 80% опитаних, тому 16 липня з'явився в переліку святкових днів через відповідні зміни до Кодексу законів про працю УРСР.

Через місяць після цього відбувся "Серпневий путч" - подія, яку громадяни України знають як спробу позбавити влади Михайла Горбачова і повернути колишній державний лад. Через ці події 24 серпня 1991 року прийняли "Акт проголошення незалежності України". Влада вважала це потрібним на тлі державного перевороту в СРСР.

1 грудня 1991 року провели референдум, на якому українці підтримали проголошення незалежності. А 20 лютого 1992 року Верховна Рада перенесла святкування Дня Незалежності з 16 липня на 24 серпня.

Скільки часу незалежна Україна і як святкувати

Минулоріч Україна відзначала ювілей своєї незалежності - 30 років. Цього року ми відзначаємо 31 рік з того моменту, як Україна зняла з себе окови залежності від Союзу і проголосила себе вільною державою.

Минулі роки святкували з розмахом, особливо, в столиці - президент влаштовує святковий прийом, на головній площі проводять концерти, фестивалі та акції. Люди одягаються у вишивані сорочки, виносять державні прапори, співають пісні і прославляють Неньку. Така ж традиція є і в інших містах держави. Також, в церквах і храмах читають молебні за здоров'я і безпеку України, а на закінчення дня у всіх містах запускають урочисті салюти.

Цьогоріч святкування відмінили.





На правах реклами