Ми у Facebook
28.08.2022, 15:31

Оксана Лозова: “Сьогодні до дітей слід ставитися з особливою увагою”

Війна увірвалася у життя не лише дорослих, а й дітей. Багатьом довелося передчасно подорослішати, зіштовхнутися з жорстокістю та несправедливістю. Але пом’якшити це зіткнення з реальністю можуть дбайливі та чуйні батьки. Вони мають зробити все від них залежне, аби ці часи завдали дітям менше шкоди.
Про те, як зберегти дитяче здоров’я у часи війни, розповіла Оксана ЛОЗОВА, відома у Рівному лікар-педіатр та очільниця обласного осередку “Радикальної партії Олега Ляшка”.



Психологів потрібно повернути у лікарні

– Пані Оксано, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну вплинуло на здоров’я дітей?


– Можна стверджувати, що війна справила потужний негативний вплив на життя дітей, так само як і на життя дорослих. При чому, це стосується практично усіх, не тільки тих, хто безпосередньо постраждав від агресивних дій російської армії. Помилково вважають, що діти нічим не переймаються, події в країні не беруть до уваги, реагують на все байдуже. Насправді, діти приймають усе значно ближче до серця, ніж дорослі. Саме тому нині особливу увагу потрібно приділяти саме дітям.

– А як зараз можна запобігти розвиткові хвороб у дітей?

– Як і в мирний час, так і у воєнний, принцип один і той же: не будьте байдужими, спостерігайте за їх поведінкою, фізичним та душевним станом. І, якщо є потреба, не зволікайте зі зверненням до спеціаліста.

– З якими проблемами сьогодні найчастіше звертаються маленькі?


– Практично всі діти, які виїхали із зони активних бойових дій, отримали психологічні травми. Також через постійні стреси загострюються хронічні хвороби. Зараз і дорослі, і діти переживають депресивні стани. Пацієнти, які звертаються з районів, що межують з білоруським кордоном, страждають через підвищену тривожність. У воєнний час доводиться працювати не лише за основним фахом, а ще й бути психологом, заспокоїти, повернути віру в майбутнє. Саме тому вже потрібно повернути психологів на роботу в лікарні.



Лікарі працюють, а ліків – достатньо

– Війна якось особливо вплинула на роботу ваших колег на Рівненщині?


– Ні, хочу вкотре наголосити: лікарні працюють, проводять усі необхідні обстеження, призначають лікування. Тому не відкладайте до Перемоги візит до лікаря, якщо назріла така проблема.

– Пані Оксано, як лікар та громадський діяч ви часто звертали увагу на проблему забезпечення ліками пацієнтами з орфанними хворобами?

Зараз ситуація значно покращилася, адже закордонні партнери та волонтери долучилися до медикаментозного забезпечення маленьких пацієнтів з подібними рідкісними й небезпечними хворобами.


Зараз ми усі об’єдналися заради Перемоги

– Скажіть, будь ласка, як змінилася ваша громадська робота після початку повномасштабної війни?


– Наша команда завжди допомагала мешканцям Рівненщини. З початком російської агресії ми ще більше уваги приділяємо волонтерській діяльності, забезпечуючи і військових, і тих цивільних, які особливо потребують підтримки. Хочу ще зазначити, що нині зникли розбіжності між політичними силами – усі об’єдналися і працюють заради Перемоги. Після того, як здолаємо ворога, з’явиться час для політичних баталій.






На правах реклами