Ми у Facebook
18.09.2022, 08:55

Сьогодні день народження Олександра Храпаченка - Героя Небесної сотні

Сьогодні згадаємо Героя Небесної Сотні 26-річного Олександра Храпаченка, який з честю відійшов у вічну славу.
18 вересня Олександр Храпаченко мав би святкувати свій 35-день народження. Відважний рівнянин загинув на майдані Незалежності у Києві від кулі силовиків.

Олександр Храпаченко народився 1987 року у Рівному. Після школи вступив на художньо-педагогічний факультет Рівненського державного гуманітарного університету, де здобув освіту за спеціальністю "Режисер драматичного театру". Олександр був яскравим студентом факультету, грав у багатьох режисерських роботах студентів. Знявся у фільмі рівненського телеканалу "Воскресіння" у ролі солдата, який повернувся з війни додому. Захоплювався альпінізмом і підкорив усі гірські вершини в Україні. Також займався промисловим альпінізмом – висотними роботами з утеплення, фарбування та реставрації будинків. Був провідним актором театру вільної пластики "Яблуко" при кафедрі театральної режисури, який діяв від всесвітньої молодіжної християнської організації YMCA.

Як актор зіграв у спектаклях за творами А. Салинського "Сьогодні я стану жінкою", О. Слаповського "Від червоного щура до зеленої зірки", Софокла "Ісмена". Поставив кілька спектаклів за творами А. Чехова "Ведмідь", С. Мрожека "Стриптиз" тощо. Окрім того, брав участь у військовому рятувальному підрозділі "Скіфи".

До участі в Революції Гідності 26-річний чоловік долучився після прийняття проросійською більшістю у Верховній Раді України "диктаторських законів" 16 січня 2014 року та перших смертей у Києві. Спочатку – в Рівному, а потім – у Києві. Він став членом Самооборони Майдану, увійшовши до 35-ї сотні "Волинська Січ", де певний час був ройовим. Мав псевдо "Вандал", але найближчі друзі називали його "Альпіністом".

17 лютого Олександр востаннє вирушив до Києва, де наступного дня розпочнеться криваве протистояння із силовиками. Зранку 20 лютого його 35-а сотня підіймалася до 8-ї або "Сніжної" барикади на вулиці Інститутській, звідки, відстрілюючись, відступали спецпризначенці. Саме тоді у чоловіка й поцілив снайпер. Від смертельного поранення Олександр помер.

Дізнатися більше про нього можна на сайті Національного музею Революції Гідності за посиланням.

Поблизу Дзвона Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні вже традиційно співробітники Музею Майдану встановили портрет на знак ушанування загиблого протестувальника у день його народження.

Рівняни, кияни та гостей міста впродовж дня можуть відвідати тимчасовий меморіал поблизу Екуменічного храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників у Києві й ушанувати героя, вдаривши у Дзвін Гідності.

Фільм-спогад про Героя Небесної Сотні Олександра Храпаченка

Вічна пам’ять і слава Олександру Храпаченку, і всім полеглим за нашу рідну Україну!

*Джерело: Національний музей Революції Гідності - Maidan Museum






На правах реклами