Ми у Facebook
21.09.2022, 11:40

Який догляд потрібен кімнатним рослинам восени?

Що можна і потрібно робити з кімнатними квітами восени? Розповідаємо в матеріалі.
Перенести кімнатні квіти з вулиці в будинок

Є маса кімнатних квітів, які чудово себе почувають на відкритому повітрі з настанням тепла навесні і аж до перших холодів. До таких, наприклад, відносяться фікуси, монстери, примули, мирти, пальмові і багато інших рослин. Вони стійкі до перепадів температур в теплу пору року, проте зиму в середній смузі на відкритому повітрі, а також на балконі або терасі навряд чи перенесуть. Тому в міру похолодання, залежно від стійкості кімнатних рослин, їх потрібно починати переносити в тепле приміщення.

За кілька днів до повернення рослин на їх місце в приміщенні обробіть їх інсектицидами. А через два-три після перенесення обприскайте листя зеленим милом або розчином мильної соди і промийте під душем. Ці процедури захистять ваші насадження від хвороб і шкідників.

Коли температура вночі почне опускатися нижче позначки 10°C, занесіть в будинок фікус, фуксію, антуріум, гібіскус і філодендрон. Трохи довше на балконі або терасі можуть протриматися каланхое, молочай, олеандр і красула, однак при нічній температурі нижче 7°C їм буде краще повернутися на підвіконня.

Для повернення кімнатних квітів в будинок або квартиру вибирають похмурий день, щоб зміна умов утримання рослин не стала для них стресом.

Пересаджувати кімнатні рослини в горщики більшого діаметра

В основному кімнатні квіти заведено пересаджувати по весні, але і рання осінь для цього відмінно згодиться, оскільки більшість рослин переходить в стан вимушеного спокою не раніше жовтня, а значить, адаптуватися до життя в нових ємностях вони ще встигнуть.

Перед тим як пересаджувати квітку після її вилучення з горщика, уважно огляньте коріння: якщо з ними усе гаразд, то рослину можна пересадити разом з грудкою землі, тобто перевалити. Якщо ж коріння підгнили або, навпаки, на них з'явилися засохлі ділянки, то всі зіпсовані їх частини потрібно видалити і продезінфікувати місця зрізу подрібненим активованим вугіллям.

Для пересадки і перевалки рослини вибирайте горщик діаметром на 2-3 см більше попереднього. Всі горщики, кашпо і вазони добре обробіть зеленим милом і промийте водою.

Кімнатні рослини не рекомендується пересаджувати під час їх цвітіння, оскільки вони не просто можуть скинути бутони і більше не зацвісти, але й зовсім загинути. Однак якщо така необхідність все-таки виникла і іншого виходу у вас немає, використовуйте для квітучої рослини не пересадку, а перевалку, перемістивши її в новий горщик разом з грудкою землі. За день до пересадки і через 10 днів після неї обробіть рослину регулятором росту, що володіє сильною антистресовою дією. Це, наприклад, Епін Екстра.

Обробити рослини від хвороб та шкідників

Профілактичну обробку кімнатних рослин інсектицидами від хвороб і шкідників потрібно провести обов'язково, навіть якщо ви не займалися пересадкою. Причина в тому, що з вулиці на листках квітів у будинок часто потрапляють білокрилка, попелиці, кліщі, а також збудники різних захворювань, якими можуть захворіти рослини на тлі зміни умов їх утримання.

Як правило, інформація про дозу і частоту профілактичної обробки є в інструкції до відповідного препарату. Якщо ви оприскуєте квітучу рослину, намагайтеся, щоб речовина з пульверизатора не потрапляла на квітки. При позакореневому підживленні обов'язково працюйте в рукавичках.

Пам'ятайте про те, що хвороби і шкідники виявляють активність не тільки в теплу пору року, але також і взимку. З цієї причини потрібно регулярно оглядати листя і стебла на предмет наявності на них відповідних проявів.

Скоротити полив, обприскування і підживлення

Оскільки квіти готуються до періоду спокою і обмінні процеси у них сповільнюються, їм вже не потрібно стільки вологи і корисних речовин, як в теплу пору року. Тому полив потрібно скоротити з рясного до помірного, а в деяких випадках — до рідкісного.

Рясним вважається полив, при якому ґрунт постійно залишається вологим, але при цьому вода в горщику не застоюється, помірним — коли між поливами встигає просихати тільки невелика частина верхнього шару ґрунту. Рідкісним поливом вважається утримання рослини в сухому ґрунті з внесенням в неї вологи тільки в період росту.

З цієї ж причини скорочують і обприскування кімнатних рослин: це роблять тоді, коли повітря в кімнаті сухе або система опалення знаходиться біля того місця, де стоять квіти. У цьому випадку раз на тиждень їх корисно обприскувати відстояною водою кімнатної температури.

Останнє підживлення кімнатних рослин проводять в кінці вересня, і до початку наступного сезону навесні квіти не удобрюють.

Живцювати квіти і посадити цибулинні рослини для вигонки

В теорії трав'янисті рослини допустимо живцювати круглий рік, але досвідчені квітникарі не радять цього робити взимку через все той же стан спокою. Ранньої осені можна спробувати живцювати такі рослини, як традесканція, пеларгонія, бегонія, сенполія і деякі інші.

Крім цього, деякі рослини, наприклад цибулинні, можуть взяти участь у зимовій вигонці. Тому якщо у вас в будинку є цибулини гіацинтів, крокусів або нарцисів, ви цілком можете посадити їх під зиму для того, щоб дочекатися їх шикарного цвітіння якраз до 8 березня.

Встановити систему штучного підсвічування рослин

Як відомо, взимку деяким квітам бракує освітлення у зв'язку зі скороченням світлового дня. Це переважно стосується орхідей і сукулентів. Для заповнення світла їм потрібно забезпечити штучне освітлення за допомогою спеціальної лампи. Рослина повинна знаходитися на такій відстані від світильника, щоб не відчувати дискомфорт і при цьому отримувати весь необхідний обсяг освітлення. Також лампу необхідно періодично протирати в міру осідання на неї пилу.





На правах реклами