Ми у Facebook
26.09.2022, 14:02

Осінь 2022: Коли чекати бабине літо

Вересень цьогоріч холодний та дощовий, сонце рідко пригріває, а коли ж настане золота осінь? Синоптик розповів, коли чекати бабине літо.
В останні дні вересня та на початку жовтня синоптична ситуація зазнає деяких змін над Центральною та Східною Європою. За рахунок просідання висотної улоговини на Середземномор'є та активізації у тих районах циклонічної діяльності, у сторону України почне надходити тепле та вологе повітря з території Балканського півострова і Туреччини. Температура повітря суттєво підвищиться у більшості областей нашої країни, місцями навіть до літніх показників. Разом із потеплінням, відновляться й опади, які в окремих районах будуть інтенсивними та у супроводі гроз. Можна сказати, що друга половина наступного тижня ознаменується настанням «бабиного літа» на більшій частині України, яке буде особливо відчутним у центральних, південних та східних областях, повідомляє Метеопрог.

У вівторок, 27 вересня, у більшості областей пройдуть дощі. Вдень у північних, центральних та західних областях місцями значні дощі, окремі грози. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с, на півдні місцями пориви, 15 - 20 м/с; у західній частині вітер змінних напрямів, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +9…+14 °С, на півдні +14…+18 °С; вдень +13…+18 °С, у південних, центральних та східних регіонах +19…+24 °С.

У середу, 28 вересня, внаслідок циклонічної діяльності вночі дощі збережуться у північних, східних, південних областях та на крайньому заході; вдень невеликі опади можливі на більшій частині території країни. Вночі та вранці місцями тумани із погіршенням видимості до 200 – 500 метрів. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +8…+13 °С, на півдні та сході +12…+17 °С; вдень повітря прогріється до +15…+20 °С, у південних, центральних та східних областях +21…+26 °С.

У четвер, 29 вересня, дощі пройдуть у західній частині, а також у Приазов'ї та на Донбасі. Вітер переважно південно-східного напрямку, 5 – 10 м/с. Вночі температура повітря становитиме +8…+13 °С, у центральних та південних областях +12…+17 °С; вдень максимальні значення виявляться в районі +18...+23 °С, у південних та центральних областях +24...+28 °С.

У п'ятницю, 30 вересня, внаслідок проходження малорухомого атмосферного фронту у більшості областей очікуються невеликі, місцями помірні дощі. Вітер південний / південно-східний, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі підвищиться до +11…+16 °С, вдень +18…+23 °С, у центральних, південних та східних областях встановляться літні показники на рівні +23…+28 °С.

На вихідні, 1 – 2 жовтня, утримається аномально тепла, на півдні спекотна погода. Разом з цим посилиться і циклонічна діяльність. Атмосферні фронти із заходу принесуть дощі різної інтенсивності на більшу частину території України.

Підготував Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, синоптик.





На правах реклами