Ми у Facebook
02.10.2022, 07:15

2 жовтня: яке сьогодні свято і що заборонено робити за прикметами

За народним календарем сьогодні, 2 жовтня, день Трохима і Зосими. Зосиму вважали покровителем бджіл, тому в цей день молилися йому, щоб він зберіг бджолині сім'ї і допоміг зібрати багато меду. До речі, сьогодні останній день збору грибів.
Зосима жив в 4 столітті. Неспромога жити в одному місті з язичниками, він пішов у пустелю, де мирно сусідив з дикими звірами. Одного разу під час полювання правитель Кілікії побачив його і захотів дізнатися, яким чарами Зосима приборкує хижаків. Старець відповів, що у нього один засіб - віра у Христа. Правитель наказав піддати Зосиму тортурам, щоб змусити відректися від віри. Мучителі, сміючись, говорили, що вони приймуть християнство, якщо дикі звірі прийдуть на допомогу старця. Зосима звернувся з молитвою до Бога, і на площі раптово з'явився величезний лев. Правитель велів відпустити святого, але Зосима тут же помер.

Трохим постраждав за віру трохи раніше - в 3 столітті. Одного разу в Антіохії під час язичницького свята Трохим і його друг Саватій молили Бога наставити одноплемінників на шлях порятунку. Про це дізнався імператор. Він наказав піддати друзів тортурам і, врешті-решт, стратити.

Прикмети 2 жовтня:

• листя з берези падають не повністю - зима буде суворою;
• грім гримить 2 жовтня - взимку снігу не буде;
• іній з ранку - до спокійної і теплої осені.

Що сьогодні не можна робити:

У цей день категорично заборонено лінуватися і байдикувати. Церква стверджує, що стан прострації - гріх, а робота - шлях до Бога. Також небажано передавати що-небудь сусідам, навіть сіль.

Що можна робити 2 жовтня:

Час з 2 по 10 жовтня селяни називали «бджолиний дев'ятина», тому що саме в цей період бджолярі починали збирати мед і готували вулики на зимівлю.

Також за старих часів саме з 2 жовтня починалися вечірні гуляння - Трохимські вечірки, де молоді хлопці та дівчата могли підібрати собі наречених. Дівчата «приспівували» хлопців в хороводах та іграх. Дівиці також проводили простий обряд на судженого - потрібно було кілька хвилин пильно дивитися в очі тому, хто подобається. Саме ця людина і стане вашим чоловіком.





На правах реклами