Ми у Facebook
03.10.2022, 13:45

Жовтень 2022: На скільки зростуть пенсії та зарплати

Чого чекати у жовтні? У новому місяці на українців чекатиме низка змін та нововведень.
Підвищення зарплати та пенсії

В Україні з 1 жовтня 2022 року підвищать мінімальну зарплату також пенсію. Понад півтора мільйона українців отримають автоматичний перерахунок пенсій — повідомляють у міністерстві соціальної політики.

Мінімальну заробітну плату підвищать з 6500 до 6700 грн. Наступного року, відповідно до затвердженого бюджету, збільшення зарплат та пенсій не передбачено.

Розмір мінімальної пенсії з жовтня 2022 становитиме 2680 грн. Пенсіонери, яким виповнилося 70-75 років, отримуватимуть щомісячну надбавку в розмірі 300 грн, якщо пенсія не перевищує 10 340,35 грн.

Податки з 1 жовтня зростуть

Разом із зарплатами та пенсіями збільшується і розмір податків. З 1 жовтня Єдиний соціальний внесок становитиме 1474 грн на місяць (замість 1430 грн).

Субсидії з 1 жовтня

Субсидії переходять до обов’язків Пенсійного фонду України з 1 жовтня 2022 року. Це спростить процес оформлення субсидій для ВПО. Ті громадяни, які вже мають субсидію, не мають доносити жодних документів.

До того ж тим, хто втратив централізоване опалення, розмір субсидії на електроспоживання збільшать.

Нововведення для вимушенопереселених осіб

Мінсоцполітики запроваджує єдину інформаційну систему соціальної сфери. Вона має на меті спростити та пришвидшити отримання послуг для ВПО.

Українці зі статусом ВПО зможуть вносити актуальні дані щодо місця проживання та виправляти неточності, а також дізнаватись про причини затримки виплат незалежно від місця реєстрації.

Люди, які надають житло ВПО, отримуватимуть вдвічі більшу компенсацію за житлово-комунальні послуги — 900 грн за людину на місяць.

Початок опалювального сезону
Українці вже готуються до складної зими в умовах повномасштабної війни. Зазвичай опалювальний сезон стартує в середині жовтня.

Рішення про початок та закінчення опалювального сезону приймається органами місцевого самоврядування. Він повинен стартувати, якщо протягом трьох днів середня добова температура зовнішнього повітря становить +8°С та нижче.

Чинні норми передбачають, що температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) цьогоріч повинна бути забезпечена на рівні +18°С, а у наріжних кімнатах +20°С.

За матеріалами https://vikna.tv/





На правах реклами