Ми у Facebook
25.10.2022, 09:24

Рівненський підприємець розповів про те, як бізнес виживає під час війни

Про те, як функціонує економіка міста від початку повномасштабної війни росії проти України, про виклики та успіхи говоримо з депутатом Рівненської міської ради, директором ТзОВ “Рівне ЛТД” Мар'яном ГОДОЮ. Констатація фактів та обережні прогнози на майбутнє – від депутата та бізнесмена з досвідом.
– Мар'яне Адамовичу, триває майже шостий місяць війни. І чим далі, тим більше стає зрозуміло, що без працюючої, ефективної економіки перемога у війні неможлива. Безсумнівно, життя багатьох людей зараз значно ускладнилося. Розкажіть про те, в якому стані перебуває бізнес, який працює в Рівному? Не секрет, що малі та середні підприємства завжди будуть основою економіки, тим паче у воєнний час. Чи взагалі можливо в теперішній ситуації давати оцінки такого роду?
– Я вважаю, що бізнес в області працює повноцінно. Підприємства, які не були пов'язані на експорті з "расією", працюють, як то кажуть "на повні груди". Звичайно рівень інфляції дав про себе знати та відбився на роботі підприємств, споживачів стало менше. Та з боку держави є певні преференції. Наприклад, не проводяться перевірки податкової та інших контролюючих органів.
Бізнес у цей важкий для країни час став більш свідомим, сплачує податки та збори. Ми всі розуміємо, що кошти нам сьогодні потрібні для захисту нашої держави.
Хочеться додати й те, що на початку війни були прийняті деякі непродумані рішення щодо підприємств нашої сфери, й вони практично залишилися без діяльності. Скажу відверто: заборона роботи закладів громадського харчування і заборона продавати пиво протягом трьох тижнів не додавала настрою. Це рішення було дещо необдуманим. Адже наша галузь тісно пов'язана приблизно з дванадцятьма суміжними: з одного боку – це постачальники сировини, матеріалів, комплектуючих, з іншого боку – це логістика, торгівля, дистрибуція й так далі. Аналогічна ситуація й в інших галузях.
Якщо говорити про нашу галузь, то, мабуть, це виглядатиме трохи цинічно. Адже такі великі заводи, як чернігівський, харківська "Рогань", миколаївський "Янтарь" в силу відомих причин припинили свою роботу, й, по всій імовірності, не будуть працювати до кінця цього року, а ми зайняли їх нішу.
Сьогодні є спад виробництва, оскільки більшість наших українців зараз або захищають Україну на війні, або перебувають за кордоном. Ну і змушений додати той факт, що ціна на пиво теж зросла. Та все ж таки підсумую: у Рівному все працює!



– Релокація бізнесу: скільки підприємств працюють на благо міста та області?
– Так, багато підприємств переїхали на Рівненщину. Але, потрібно розуміти, що не кожне підприємство може переїхати, скажімо – пивзавод. Це зробити просто неможливо! А от дрібні, невеликі підприємства приїхали і вже працюють.

– Багато рівнян нарікають на стан доріг в області. Відомо, що всі міста зараз перебувають у рівних умовах, а от дороги в Рівненській області так і лишаються жахливими. Чому?
– У цьому році в міському бюджеті немає капітальних видатків, з яких проводяться капітальні ремонти доріг. Поточний ремонт, звичайно, проводиться. Дороги обласного значення будуються за рахунок державного бюджету, тож зрозуміло, що цього року коштів – не буде.

– Актуальність сьогодення – бомбосховища. Наскільки місто є готовим? Особливо цікавлять заклади освіти та садочки. На вашу думку, чи реально то все зробити на вищому рівні в такі короткі терміни?
– По області зараз щільно займаються ремонтом підвалів, бомбосховищ і пристосовують їх під реальне укриття. Як відомо рівнянам, не всі школи мають відповідні сховища. Влада міста намагається знайти укриття, створити відповідні умови, де можна буде заховати дітей під час навчання, коли пролунає сирена. Робота ведеться, як у місті, так і в області. Зараз на рівні військової адміністрації здійснюється ревізія та контроль укриттів, які готують до 1 вересня.

– Щоб не стресувати й навіювати паніку щодо курсу валют, обмінникам заборонили показувати курс долара. Як впливає збільшення курсу, ваша думка з приводу цього?
– Щодо курсу валюти. Це великий “сюрприз” з боку Національного банку у вигляді збільшення курсу з 29 гривень до 36 гривень за 1 американський долар. Звичайно, це негативно відбилося на економіці, адже ми є імпортно-орієнтована країна і практично всі постачання сировини, різних матеріалів, запчастин та комплектуючих йде із закордону. Ну і зрозуміло, що збільшення ставки Нацбанку потягнуло за собою готівковий та комерційний курс. Зараз він орієнтовно 40 гривень за 1 американський долар. Треба розуміти, що ми отримали черговий виток інфляції. Слід згадати те, що бюджет у нас на сьогодні не наповнюється у відповідному обсязі, а ті виплати, які треба робити з бюджету, наприклад, зарплата та пенсія щомісяця – населення отримує.

– Муніципальна поліція в Рівному: чи потрібен цей орган? Адже він виконує певні функції поліції.
– Я не можу говорити про те, потрібен такий орган чи ні. Та на сьогодні в нього немає жодних повноважень. Поясню, для того, щоб затримати порушника чи виписати штраф, вони повинні залучати силові структури, наприклад, поліцію. Іншими словами тісно співпрацювати один з одним.

– Не можу не запитати, а які плани у вас, Мар'яне Адамовичу, як власника пивзаводу і бізнесмена?
– Зараз добудовуємо ще одну лінію готелю. Плануємо розширити європейську площу, що є в улюбленому кварталі усіх місцевих мешканців. Хочу зробити реконструкцію будинку, в якому влаштую музей пивоварства. Поставив собі ціль до свята Покрови завершити це все, збільшити площу й по можливості влаштувати традиційний фестиваль попри те, що триває війна. На підприємстві ведеться теж певна реконструкція. Бо якщо ти стоїш на місці, ти не розвиваєшся! Спробуємо встановити сонячні панелі, бо ж розуміємо, що вартість енергії в перспективі буде зростати в рази.

– На завершення нашого інтерв'ю кілька слів для рівнян та тимчасово переміщених осіб, які зараз проживають у нашому чудовому місті Рівне.
– Бажаю впевненості в собі та віри в Перемогу! Зберігати спокій та продовжувати жити! Кохати й народжувати, адже Все Буде Україна!







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ