Ми у Facebook
25.10.2022, 11:52

Відповідальні українці: Донатити треба регулярно, а для цього потрібна довіра людей!

Олександр БЕЗОЩУК – підприємець, який від початку війни активно включився в підтримку наших військових. Разом з партнерами він заснував спільноту “Відповідальні українці”, яка зібрала більше мільйона на потреби військових. Про саму ідею та напрямки роботи “відповідальних” – читайте в інтерв’ю.
– “Відповідальні українці” – як виникла ідея створення такої спільноти й чому така назва?
– На жаль, ця війна надовго. Тому дуже важливо допомагати постійно. А для того потрібні постійні донати. Я задумався, як це краще побудувати і яким чином залучити людей. Тому з волонтером Юрієм Дюгом вирішили запустити тривалий проєкт – благодійну спільноту "Відповідальні українці". Її головна особливість – це регулярність донатів, а як наслідок можливість разом допомагати ЗСУ і через місяць, і через пів року, і через рік.
Чому “відповідальні українці”? Це формулювання видалось нам найбільш підходящим, адже це спільнота українців, патріотів, які регулярно й дисципліновано допомагають своїй країні. Це відповідально і правильно.



– Хто засновники організації і скільки вже зараз в команді маєте людей?
– Засновниками можна вважати перших учасників – тут буде декілька десятків людей. Зараз маємо швидше координаторів – це я та Юрій Дюг. Багато допомагає з івентами Тамара Салімова, щодо підбору й ремонту авто – для нас незамінним є Андрій Біланчук зі своїми хлопцями. Загалом зараз до спільноти долучилось вже більш як 150 підприємців, власників та керівників бізнесу, волонтерів та небайдужих українців з різних міст України, Німеччини, Великобританії, США, Ірландії, Польщі, Литви, Латвії.

– Скільки коштів вдалося зібрати і на які основні потреби?
– Станом на зараз за три місяці роботи зібрали вже понад 1,2 мільйона гривень. Найбільше на купівлю позашляховиків для ЗСУ. Вже завершуємо придбання та передачу п’ятого за рахунком авто. Також збираємо кошти на ремонт автомобілів, закупівлю планшетів, іншого важливого спорядження. Ми одразу розбили наші фандрейзингові проєкти на три категорії: малі, середні та великі.

– Розкажіть про ці категорії докладніше…
– Великі – це купівля авто на ЗСУ. Щомісяця донатять фіксовані суми майже 140 учасників спільноти. Ми ведемо облік всіх надходжень і витрат, щомісячно звітуємо. Ця онлайн таблиця доступна всім учасникам спільноти. Авто передаємо публічно, по документах – ставимо на баланс військової частини. А також рішення про те, кому передаємо авто – спільно визначаємо на голосуванні в наших координаційних групах. Тобто все демократично. Кожен може запропонувати, а більшість вирішує, якій частині допомагатимемо першочергово. Все це описано в правилах, з якими ознайомлюється кожен охочий доєднатися до спільноти.
Менші й середні проєкти робимо під конкретні потреби – ремонт авто, купівля генераторів чи планшетів і таке інше. Звітуємо після закінчення кожного збору.
Звітність робимо для донатерів ретельно й регулярно, адже довіра – це зараз головне. Якщо люди не будуть вірити спільноті – то не будуть донатити регулярно.



– Ви не тільки організовуєте збори коштів, а й проводите івенти. Розкажіть про це.
– Робимо події та заходи не дуже часто, але стараємося зробити їх креативними й такими, щоб запам’ятовувались. Так, у серпні ми провели благодійний ярмарок “Бренди Рівненщини” в Історичному кварталі на пивзаводі, де зібрали на купівлю авто більш як 127 тисяч гривень.
Нещодавно спільно з Рівненським пивзаводом та Народним клубом “Верес” провели благодійну презентацію ексклюзивного пива, де зібрали ще 104 тисячі гривень. У цьому нам багато допомагає Рівненське відділення асоціації рієлторів та небайдужі волонтери.
Також проводимо періодично благодійні футбольні матчі спільно з футбольною академією “Стандарт”. Зараз думаємо над новими концептуальними заходами, щоб зібрати більше коштів для ЗСУ.



– Чи збираєтеся продовжити роботу після перемоги, чи це лиш на період війни?
– Чесно кажучи, про це не думали. Адже війна триватиме довго і дуже потрібно допомагати армії – як зараз, так і через півроку-рік. А що після перемоги? Невідомо ще коли вона буде. Та й після того проблеми, в яких варто допомагати, не зникнуть. Треба буде допомагати пораненим військовим в реабілітації, родинам загиблих героїв і так далі. Словом, зараз треба зосередитись на ЗСУ, а далі – побачимо.






На правах реклами