Ми у Facebook
12.11.2022, 17:01

Чи легко вчитися дітям українських емігрантів у польських школах?

2022 рік для України і українців – це рік війни, однією із складових якої стала масова еміграція українських жінок із дітьми. Свої кордони для них відкрили багато країн, серед них – Польща.
Багато вимушено переселених дітей – це діти шкільного віку, які у країні свого тимчасового перебування почали відвідувати школу.

Наскільки легко чи важко вчитися у польській школі? Як на навчання дитини впливає відмінність українських та польських навчальних програм? Опитування українських учнів та їх батьків, що наразі проживають у Поморському воєводстві, показує, що лише 9,3 % вважають польську програму важкою, що, у свою чергу, викликає труднощі у навчанні. Понад 40 % не вбачають у відмінності програм жодного впливу на навчання. І майже 50 % зазначили, що дитині легше вчитися, бо програма навчання у польській школі легша. Представлені відповіді підтверджують тезу про високий рівень знань, який дають українські школи. Адже не зважаючи на необхідність навчатися іноземною мовою, українські учні «не пасуть задніх». Високий рівень знань наших дітей відмічають і польські педагоги.

Як виглядає ситуація із оцінюванням українських дітей у польській школі? І тут можна сказати, що у кожної дитини своя ситуація: 17,1 % дітей отримують нижчі оцінки, 12,2 % отримують вищі оцінки, у 34,1 % дітей оцінки різняться залежно від предмету, а у 36,6 % учнів оцінки не змінилися у порівнянні із українською школою.

Чи вважають батьки ці оцінки об’єктивними? Більшість вважають, що це адекватні оцінки. Впевнені у необ’єктивності 12,8 %. Але що цікаво, ця цифра включає як тих батьків, які думають, що оцінки їх дітей є заниженими, так і тих, хто сприймає оцінки завищеними.

Отже, чи легко вчитися дітям українських емігрантів у польських школах? Звичайно, що не легко. Але наші діти показують жагу до знань. Беруть на себе відповідальність за своє навчання в школі, адже розуміють, що в Україні воїни виборюють свободу для них, для їхнього покоління.

Інна Шостак,
кандидат історичних наук, доцент кафедри національної безпеки та політології Національного університету «Острозька академія» (м. Острог, Україна)





На правах реклами