Ми у Facebook
15.11.2022, 10:51

Агротканина або агроволокно: що буде кращим варіантом для мульчування рослин

Процедура мульчування — дуже відома та потрібна дія в садівництві та городництві, адже саме вона допоможе зменшити інтинсивність росту бур'янів, знизити ризик виникрення шкідників та прискорити дозрівання, а також якість та смакові властивості.
Сьогодні цю методику захисту посадкового матеріалу дуже активно використовують при посадці ягідних кущів, баштанних та винограду, декоративних тощо. Процедура мульчування буде корисним на будь-якій ділянці.

Проте коли справа доходить до вибору матеріалу, то питання постає між агроволокном та агротканиною. Велика кількість думає що ці назви схожими, але насправді вони суттєво відрізняються. Розберемось далі у чому основна різниця, розбираємося в нашому матеріалі.

Основна різниця між агротканиною та агроволокном


Досить часто обидва види називають текстилем чи тканиною. Насправді тканим матеріалом буде лише агротканина. Сама тканина дуже схожа на мішки із цукру білі, але чорного забарвлення із маркуванням. А матеріал агроволокно виготовляється зі спанбонду, це повністю синтетичний та нетканий матеріал.
Проте це вже технічні особливості. Основна різниця між даними типами матеріалу в щільності. Агротканина зазвичай має 90-130 г/м кв, в спанбонду показники набагато менші. Потрібно зазначти, що й вартість агротканини буде дещо більша, але й служитиме вона набагато довше.

Якщо потрібно вибрати найбільш підходящий матеріал, то слід звертати увагу на особливості земельної ділянки.

Так що ж краще вибрати: агротканину чи агроволокно?


З відмінностями ми розібралися, тепер дано наше бачення, що обрати. Сьогодні чи не найчастіше мульчують полуницю. В такому випадку стануть у нагоді обидва варіанти. Агротканину потрібно вибрати для великих ділянок, адже текстиль щільний та міцний та не порветься під час збору плодів чи виконання інших видів робіт. Це дуже актуально, особливо, коли в полі працює одразу багато людей.



Якщо у вас невелика ділянка на дачі, буде вдосталь хорошого агроволокна. При обережному поводженні воно прослужить кілька сезонів, тут ви заощадите кошти. До того ж в агроволокна є невеличка перевага перед агротканиною. Під впливом тканини ґрунт ущільнюється, а це може погано відбитися на врожайності.

Хочемо зазначити, що для мульчування можна використовувати 2 види матеріалів. Щільнішу агротканину розміщають між рядками, щоб вона не рвалася при навантаженні, а під ягідні кущі чи овочі стелять менш дороге агроволокно. Це якщо мова йде про саджанці полуниці, овочеві культури чи баштанні.

Для посадки багаторічників краще обирати агротканину. Саме вона більш міцна, а тому Ви гарантовано забудете про пирій та бур'яни мінімум на 5 років, а може й на всі десять.





Якщо використовувати агротекстиль для дерев, то тут теж можна виділити різні варіанції. Якщо кущі або плодові ростуть в саду, де не таке велике навантаження, то досить буде доволі тонкого спанбонду зі щільністю біля 60 г/м кв. Для рослинок. Які вирощуються в місцях, проходять люди чи грають діти, найкраще вибрати міцну агротканину.

Щоб збільшити терміни експлуатації агроволокна, агротканини, вкрийте зверху землею, тирсою чи галькою, якщо мається на увазі красивий вид клумби.
Як бачите, обидва матеріали дещо відрізняються, але точно є ефективні. Обираючи матеріал для мульчування, обов'язково розгляньте і агротканину, і агроволокно. Потірбно розуміти наступне, що якісні товари для саду та городу можна придбати лише в перевірених інтернет-продавців. Компанія Кліома Сервіс пропонує великий асортимент агротекстилю для різних потреб від перевірених європейських виробників.







На правах реклами