Ми у Facebook
26.11.2022, 12:23

Вживання was та were - як обрати форму to be у минулому?

Дієслово to be – одне з найважливіших в англійській мові, адже існує багато конструкцій, де можна його застосувати.

Суть дієслів was та were


Обидва дієслова was та were є формами минулого часу англійського дієслова to be, яке означає «бути». Форма, яку доречно буде обрати, залежить від того, чи стоїть іменник, до якого відноситься tobe у однині чи у множині. Для однини обираємо was, для множини – were.

• I was at school yesterday. – Я вчора був у школі.
• Books were on your table when I left the studio. – Коли я пішов зі студії, твої книги були на столі.

Частіше за все ці дієслова використовуються в базових конструкціях Past Simple, які позначають, що іменник знаходився у якомусь місці або стані у минулому. Але є і інші випадки використання was та were. Про них розповідаємо далі.

Навчальний центр Grade пропонує приєднатися на корпоративні курси англійської мови у вас в офісі, або у нашому освітньому центрі.

Пасив і дієслова was та were


Коли ми хочемо сказати про те, що якась дія відбулася над іменником, в англійській буде доречно використовувати пасивні конструкції (або passive voice). В таких реченнях немає особи, яка виконує дію, але є предмет (або інша особа), над якою ця дія була виконана. Для того, щоб побудувати такі конструкції користуємося наступною формулою:

Noun + was/were + V3

Вибір між однією з форм минулого часу дієслова to be робимо за тим самим принципом, що і у випадку active voice – тобто спираючись на число іменника.

• My wallet was stolen so I do not have any money now. – Мій гаманець було вкрадено, тому зараз в мене немає грошей.
• They were transferred to another hotel due to an unexpected incident. – Через непередбачуваний інцидент їх було перевезено до іншого готелю.

Для того, щоб правильно використовувати дану конструкцію, необхідно пам’ятати про особливості відмінювання дієслів – зверніть увагу, що існують як правильні (до яких просто додаємо закінчення -ed), так і неправильні (такі, що змінюють форму при відмінюванні) дієслова.

Was та were у Past Continuous


Окрім Past Simple форми минулого часу to be також грають велику роль у формуванні минулого часу Past Continuous, який розповідає нам про дію, яка виконувалася протягом певного періоду в минулому.

Такі речення будуємо за наступною формулою:

Noun + was/were + Ving

Як і в минулому випадку, форма залежить від числа іменника.

• Nate was doing his homework when his sister came home. – Нейт робив домашнє завдання, коли його сестра прийшла додому.
• My friends were waiting for the bus when they heard a little girl crying. – Мої друзі чекали на автобус, коли почули, як плаче маленька дівчинка.

Якби я був на твоєму місці…


Дієслово were стане нам у нагоді і в такі моменти, коли нам дуже кортить дати комусь пораду. Часто ми кажемо: «Якщо б я був на твоєму місці, я би…». А як сказати це англійською?

Попри те, що займенник I стоїть в однині, в англійській мові існує умовна конструкція «If I were… I would». Тут минула форма дієслова to be у множині співіснує із займенником «я» для того, щоб підкреслити нереальність ситуації. Наприклад:

• If I were you, I would dedicate more time to studying. – На твоєму місці я б більше часу приділяв навчанню.
• If I were a writer, I would write a story about little boy who found a magical animal. – Якщо б я був письменником, я би написав розповідь про хлопчика, який знайшов магічну тваринку.

Підсумуємо?


• Існує дві форми минулого часу для дієслова to be – was та were. З іменником або займенником в однині частіше за все використовується was, а для множини використовується were;
• Was та were використовуються для формування минулих часів Past Simple та Past Continuous;
• Вони також використовуються у конструкціях passive voice, коли ми розповідаємо про особу або предмет, над якою було виконано певну дію;
• В якості виключення ми можемо використовувати were з займенником I щоб утворити конструкцію, яку можна перекласти як «На твоєму місці» або «Якщо б я був…».






На правах реклами