Ми у Facebook
03.12.2022, 22:00

Бабусин каганець на випадок відключення світла

Для виготовлення каганця нам необхідна вата, олія і маленька баночка на 150-180 мл, що закручується металевою кришкою.
У суху чисту банку відмотати чи відщебнути вату, щоб вона заповнила весь простір(але не набивати). Залити олією під верх. Якщо вата вбере її всю, долити ще. До речі, олію можна брати будь-яку, навіть ту, яка не годиться для смаження, бо стара. В кришці зробити шилом отвір, діаметром 2-3 мм. Протягнути в нього скручену тонким джгутом вату, змочену олією, і закрутити банку. Все!

Cайт OGO.ua радить зробити відразу кілька, вони дадуть більше світла. Горять такі бабусині каганці - довго. А ще маєте мінімальні затрати. І звісно, їх можна розмістити в різних кімнатах. Лише не забувайте про техніку безпеки, адже вогонь – відкритий!

Історія: Каганець, також олійна лампа, розм. мигунець — світильник, що працює на основі згорання олії або лою. Принцип дії схожий з принципом дії гасової лампи: в місткість заливається олія, туди опускається ґніт — мотузка, що складається з рослинних або штучних волокон, за якими, відповідно до властивостей капілярного ефекту олія підіймається вгору. Другий кінець ґнота, закріплений над олією, підпалюється, і олія, піднімаючись по ґноту, горить.





На правах реклами