Ми у Facebook
07.12.2022, 13:00

День української хустки: що це за свято і що потрібно робити у цей день

Сьогодні 7 грудня, Всесвітній день української хустки. Свято з’явилося нещодавно. Лише завдяки зусиллям нашої діаспори, воно швидко набуло статусу всесвітнього.
Трохи історії виникнення Дня української хустки

День української хустки почали відзначати лише рік тому з ініціативи групи громадських діячів, акторів та успішних жінок України. Вінницькі активістки розпочали святкування дня, присвяченого українській хустці, 7 грудня 2019 року.

Започатковане свято було дл того, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження української ідентичності та національних традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

День української хустки: традиції свята

Цього дня з нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі "Зроби фото з хусткою". Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із тематичними хештегами.





На правах реклами