Ми у Facebook
09.01.2023, 19:20

270 мільйонів виділили у Рівному на підтримку військових та оборонні потреби міста

Підбиваємо підсумки 2022 року найважчого для України та Рівного зокрема. На оборонні потреби міста та підтримку військових у Рівному було витрачено 270 мільйонів гривень. Це величезна сума коштів, яка становить понад 75 % від обсягу капітальних видатків.


Тобто більшу половину бюджету розвитку спрямували на територіальну оборону та видатки пов’язані з воєнним станом.

- В умовах наявних загроз громада має дбати про свій цивільний захист, об’єкти критичної інфраструктури, укриття, громадський порядок та забезпечувати безпеку людей. Ці питання, а також підтримка українських захисників, виплати родинам загиблих без сумніву найважливіші в умовах війни. Завдяки злагодженій та конструктивній роботі членів виконавчого комітету та депутатського корпусу Рівненської міської ради спрямували більше 270 мільйонів гривень на видатки пов’язані з
воєнним станом. Це понад 75% від обсягу усіх капітальних видатків. Ще десятки мільйонів - внесок громади у вигляді безоплатно переданого комунального майна для потреб військових. Мова йде про приміщення дитячого садочку для тероборони. Для реалізації допомоги військовим, підтримки військових частин та оборонної роботи було затверджено 42 мільйони гривень, з них профінансовано 32 мільйони згідно запитів від командирів військових частин. Вирішувалися питання забезпечення потреб військовослужбовців: амуніція, транспортного забезпечення, харчування - говорить міський голова Рівного Олександр Третяк. - Важливою є підтримка родин наших загиблих героїв. Загальна сума, яку виплатили на підтримку членам родин осіб, які загинули , захищаючи суверенітет та незалежність України становить 13 мільйонів 648 тисяч гривень.



Також за 28 мільйонів 700 тисяч гривень придбано Walkbot для реабілітації поранених. Це унікальний робот, який допомагає поставити на ноги поранених захисників після травмування кінцівок, мозку, спинного мозку, інсультів та інших важких уражень головного мозку.

Крім того, з ініціативи міського голови запроваджено нові виплати для військових: одноразова матеріальна допомога в сумі 20 тис.грн. для поранених захисників, котрі є мешканцями нашої громади, отримали поранення, контузії внаслідок участі в бойових діях для осіб, та 10 тис.грн. для тих, хто отримав захворювання.

Ці 270 мільйонів гривень виділяли не тільки з загального фонду, а і бюджету розвитку та резервного фонду.

- Видатки на заходи, які пов’язані з військовим станом складаються не тільки з коштів загального фонду, на них ще спрямовані кошти спеціального фонду. Тобто бюджету розвитку. Їх використовували на придбання медичного обладнання, генераторів. Крім того, профінансовано видатки резервного фонду, який склав 66 мільйонів, з них 51 мільйон з них витрачено саме на життєдіяльність міста в умовах воєнного стану, - говорить керівник управління бюджету і фінансів Віктор Шульга. – Варто зазначити, що видатки пов’язані з воєнним станом – це видатки і на соціальний захист, на медичне забезпечення, на ліквідацію та попередження надзвичайних ситуацій і в тому числі видатки на мобілізаційну підготовку та військові потреби. Велика робота була проведена щодо ремонту укриттів. На ці цілі виділено та профінансовано 99,6 млн.грн. Містом також виділялися кошти на облаштування Пунктів обігріву та Пунктів незламності, забезпечення їх генераторами та засобами обігріву – на це виділили 45 мільйонів. В результаті ракетних ударів у нас було пошкодження певних об’єктів у місті на ці цілі з бюджету розвитку було використано 5 мільйонів гривень.



Війна триває, тому цей рік теж буде складним для бюджету міста, враховуючи усі виклики. В той же час, керівництво міста обіцяє, що і далі будуть закривати усі потреби на підтримку війська, територіальної оборони та інші видатки, пов'язані з воєнним станом. Будуть реагувати на усі звернення військових. Адже тільки спільними зусиллями ми можемо наблизити нашу перемогу.





На правах реклами