Ми у Facebook
30.01.2023, 08:00

Антонія Перезимника - що не можна робити 30 січня

30 січня віряни православної церкви вшановують пам'ять святого Антонія Великого, у народі день прозвали Антоном Перезимником. Цей день означав, що половина зими позаду, а попереду вже весна. Люди раділи збільшенню світлового дня і сонячного світла.

OGO.ua розкаже, що можна і не можна робити 30 січня.
Наші пращури цього дня пекли пироги та випічку круглої форми, щоб нагадували сонце. Такий нехитрий ритуал мав наблизити настання тепла. Пироги давали дітям, щоб вони росли здоровими. Вважається, що сьогодні краще не відкладати справи, а переробити їх всі, наскільки це можливо. У такому разі удача супроводжуватиме всі починання.

Що можна робити 30 січня:

📌У давнину саме в день 30 січня намагалися залякати всяку нечисть, щоб вона не підходила до будинку. Для цього виходили на найближче перехрестя і починали йти додому задом наперед.
📌Якщо зумієш 30 січня дійти до будинку таким чином і не впасти, то варто перекреслити свої сліди палицею і замести їх снігом, щоб чаклуни і злі сили не пробралися в будинок.
📌Якщо людина народилася 30 січня, то відрізняється веселою вдачею. У якості талісмана рекомендують носити амулет з олександритом або хризоберилом.

Чого не можна робити 30 січня:

📌Сьогодні не потрібно надто напружуватися, щоб не нашкодити здоров'ю. Щоб не накликати біду, не слід вишивати, шити, в'язати й взагалі торкатися гострих предметів, якщо це не столові ножі. Наші пращури вірили, що порушення цих заборон може викликати хвороби у дітей.
📌Заборонено готувати та вживати бобові: горох, сочевицю, квасолю, щоб не заробити захворювання шлунково-кишкового тракту.
📌Не можна лихословити, а також злитися на близьких і друзів. У жодному разі не можна відмовляти у допомозі всім, хто її потребує.
📌Сьогодні краще відмовитись від вживання спиртних напоїв, вони не підуть на користь.


Як повідомляв портал OGO.ua Сьогодні в Рівному сніжно





На правах реклами