Ми у Facebook
30.01.2023, 19:30

На Рівненщині провели Великий зимовий облік птахів

Традиційно наприкінці січня у світі проводять Великий зимовий облік птахів, який є гарною нагодою спостерігати цікаві явища у пташиному світі.

Повідомляє Нобельський Національний Природний Парк.
З року в рік кількість учасників цього заходу зростає. У Великому зимовому обліку пташок можуть брати участь всі охочі – як дорослі так і діти. Потрібні лише бажання та вміння розрізняти птахів і трохи вільного часу, щоб поспостерігати за ними.

🔎 Де спостерігати за птахами?
У дворі свого будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міському парку – в межах населеного пункту.

📝 Як правильно рахувати птахів?
1. Облік здійснюється протягом однієї години.
2. Зазначаються види та рахується кількість побачених птахів.
3. Наприкінці годинного обліку фіксується найбільша кількість кожного виду птахів, яку можливо одночасно спостерігати за цей проміжок часу.

⛅️ В яку пору дня потрібно проводити Великий зимовий облік птахів?
Для спостереження обираємо ранкові години – саме тоді птахи найбільш активні.

🪺 Яких птахів ви зможете обліковувати?
Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити.

💬 Зібрані дані можна внести до Міжнародної бази орнітологічних спостережень. Ця інформація є дуже важливою для орнітологів, адже дає змогу аналізувати отримані дані, простежувати динаміку чисельності видів, а також вживати заходи для їх збереження.

📢 На жаль, війна обриває крила. Пернаті, як і люди, гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої родинні гніздечка, мігрують та втрачають потомство. Сховатись їм від обстрілів ніде: укриттів, які б захищали від ракет чи снарядів, птахи не мають. За різними даними, орнітофауна нашої країни налічує понад 400 видів. Скільки їх залишиться по завершенню війни, сьогодні ніхто точно не скаже.

⚠️ Основними загрозами для птахів в умовах війни є:
🔷 загибель від прямого ураження осколками чи зброєю;
🔷 загибель від впливу вибухової хвилі – особливо це стосується маленьких горобцеподібних пернатих (ластівки, синиці, шпаки, вівсянки тощо), вага яких в середньому складає 17-20 грамів;
🔷 пожежі, внаслідок яких руйнуються гнізда з кладками яєць та пташенятами (на одному гектарі природного середовища, що охоплене пожежею, гине щонайменше 80-85 пташенят, які перебувають у гніздах);
🔷 більша частина міграційних коридорів зараз проходить над зоною бойових дій. Це може призвести до виснаження птахів через зміну маршрутів чи відсутність можливості відпочити, а також потрапляння під обстріли.

💭 Спостереження за птахами нині набуває ще більшої популярності у зв’язку з потребою людей відволіктися. За словами орнітологині Ганни Кузьо, спостереження за птахами — це своєрідна терапія, адже ви спостерігаєте за життям, — це вже позитивно 💚.





На правах реклами