Ми у Facebook
06.02.2023, 12:00

"Золоті" яйця та дорогі крупи або Як змінились ціни на продукти у війну

Від початку повномасштабного вторгнення, ціни на Рівненщині почали швидко зростати. Що здорожчало найбільше?
У порівнянні з 24 лютим 2022 року, в березні, ціни почали стрімко зростати. На деякі групи товарів ціна піднялася на 40-50%. На соціально значущі товари, які підпадають під моніторинг, ціна в середньому збільшилась на 30%. Станом на січень 2023 року ціна фактично залишається на рівні березня 2022 року.

Про це в радіоетері Українського радіо Рівне повідомила начальниця відділу контролю за регульованими цінами управління Ілона Шелестун.

"Є групи товарів, такі, як крупа вівсяна, ціна на неї збільшилась у два рази, тобто на 100%. На початку 24 лютого 2022 року вона коштувала 20 гривень. Станом на початок лютого 2023 року ми маємо 40 і більше гривень за кілограм такої крупи. Також значно зросли ціни на курячі яйця. Ціна на них збільшилась майже на 200%", — сказала Ілона Шелестун.

Зросли ціни також на цибулю ріпчасту. Торік у лютому вона коштувала 15 гривень, зараз — 31. Є також групи товарів, на які ціна залишилася майже незмінною — куряча тушка, пастеризоване молоко у плівці. Ціни на буряк, картоплю та капусту, за словами посадовиці, у порівнянні з минулим роком, впали.

На що найбільше скаржилися
Із переліку соціально значущих товарів, найбільше скарг, за словами Ілони Шелестун, було на ціни на хліб, молоко, борошно, цукор і гречку. Багато скарг отримали від споживачів, щодо товарів, які не підпадають під перелік моніторингу.

"Це може бути риба, оселедець, банани, наприклад. Ми пояснюємо, що такі товари не підпадають під моніторинг, тому, на жаль, вплинути на цінову політику, ми не зможемо", — пояснила Ілона Шелестун.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ