Ми у Facebook
08.02.2023, 09:00

Землетруси в Туреччині: Чи можливо це в Україні?

Фото ілюстративне

Україна знаходиться у зоні впливу одного з трьох сейсмічних поясів. Відтак хвилі від землетрусів можливі на території заходу і півдня країни.
Так розтлумачила ситуацію в етері телемарафону Суспільне.Спротив сейсмологиня, вчена секретарка Інституту геофізики, старша наукова співробітниця відділу сейсмічної небезпеки, докторка фізико-математичних наук Юлія Семенова.

— Які ще країни потерпають від землетрусів? І чи можливо це в Україні?

— На нашій планеті є три сейсмоактивних пояси і в країнах, які знаходяться в них, часто бувають землетруси. Україна теж знаходиться в одному з них і піддається впливу землетрусів, які відбуваються в зоні Вранча, від бермудських землетрусів може потерпати територія України. Вони відбуваються на великих глибинах, сейсмічні хвилі поширюються на великі відстані, це низькочастотні хвилі, які майже не затухають і можуть дійти до території України. Були вже випадки, коли ми відчували ці землетруси, це 1978, 1981 роки і можуть бути повторення.

— Чи були відчутними їхні наслідки?

— Так, тоді відчували. І якщо раніше будівлі були низькоповерхові і більш пологі, то зараз у нас будівництво більш висотне, більш гнучке і більш вразливе до землетрусів із зони Вранча.

— Що це за зона і які регіони, області України більш чутливі до землетрусів?

— Це в Румунії, гори. Звідти хвилі будуть доходити до території України навіть до східних областей. Просто у західній і південно-західній частині країни це буде більш відчутно, також у центрі України, а на сході — вже менше. Як ми будемо відчувати землетруси зони Вранча, відображено на картах загального сейсмічного районування. Комплект карт розроблений інститутом геофізики та іншими дослідниками. На цих картах відображено, як будуть відчуватися землетруси із зони Вранча на території України. При будівництві всі ці значення враховуються, залежно від типу та призначення будівлі.





На правах реклами