Ми у Facebook
08.02.2023, 08:33

Нові виплати при пораненнях та контузіях: як їх отримати рівненським захисникам

Під час війни наші захисники не тільки самовіддано, ціною власного життя, боронять кожен клаптик української землі, а і дуже часто отримують травми чи контузії. Час на лікування, зрозуміло, у кожного свій, водночас часто для нього треба кошти.
Можна довго говорити про те, що багато чого, в тому числі реабілітація, є для захисників безкоштовною, проте чимало медикаментів треба у будь-якому випадку купувати самому чи це лягає на плечі родини.

Для того, щоб уникнути таких ситуацій чи, принаймні, зменшити потребу в коштах, захисники можуть отримувати компенсацію від держави. Проте є велике але – багато хто з військових навіть не знають про те, що вони можуть отримати подібну допомогу, а також не до кінця розуміють усі процедурні моменти її отримання.

Яку суму можна отримати?!
При отриманих пораненнях можна отримати суму від 30 до 100 тисяч. Це регламентовано постановою Кабінету міністрів від 28 лютого 2022 року №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану». Фінальна сума виплати залежить від тяжкості отриманої травми та часу, проведеного на передовій.

Які документи потрібно для оформлення виплати
• наказ командира або ж начальника;
• бойовий наказ чи розпорядження, рапорт командира або начальника структурного підрозділу;
• власний рапорт військового;
• висновок або ж постанова військово-лікарської комісії.

Чому багато військових не оформлюють таку компенсацію?
Основна причина – не стільки навіть необхідність збору усіх документів. А насамперед те, що подібні виплати, на відміну від інших соціальних гарантій, не нараховуються військовим автоматично. Їх можна отримати практично постфактум, вже після проходження лікування та висновків медичної комісії. Крім того, всі ці моменти з оформленнями часто можуть відтерміновуватися в часі та загалом можуть тривати кілька місяців. А саме такий не надто швидкий процес і зупиняє військових, які часто після поранення та лікування, знову вертаються на передову, займатися цими всіма відшкодуваннями.

Фото УП
Фото УП


Які нововведення прийняли у Рівному
У Рівному в питанні підтримки військових, котрі отримали поранення та контузії вирішили ще більше підтримати, ніж це є на державному рівні. Так, тут вперше встановили нові виплати для тих, хто отримав поранення та контузії, а також тим, хто на війні отримав захворювання.

Регламентовано це рішеннями виконавчого комітету Рівненської міської ради від 18.10.2022 № 138 та від 28.10.2022 № 150 до Комплексної міської соціальної програми «Турбота» на 2021-2023 роки, затверджена рішенням Рівненської міської ради від 13.08.2020 № 7764 внесені доповнення, якими передбачено надання одноразової матеріальної допомоги Захисникам та Захисницям України, які отримали поранення, контузії, каліцтва чи захворювання під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Так, згідно, затвердженого розпорядженням міського голови Олександра Третяка від 28.10.2022 № 966-р, Положення право на отримання матеріальної допомоги надається Захисникам та Захисницям України місце проживання яких зареєстровано на території Рівненської міської територіальної громади (станом на 24.02.2022 та на дату звернення) або які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи (станом на дату звернення).

Розмір матеріальної допомоги визначається Комісією в кожному конкретному випадку, виходячи з обставин, що склалися. Для тих, хто отримав поранення, контузії, каліцтва, травми максимальний розмір становить 20 тисяч гривень. А суму на суму 10 тисяч гривень можуть розраховувати ті, хто отримав захворювання під час виконання бойових дій.

Як рівненські військові можуть оформити нові виплати
Оформленням усіх цих виплат, що пов’язані з пораненнями, контузіями та захворюваннями проводить Департамент соціальної політики. Великою перевагою є те, що цю виплату може оформити, як сам військовий, так і його представник.

Для цього подає до Департаменту соціальної політики, що знаходиться в обласному центрі за адресою - вул. Соборна, 12, каб. 12 треба подати заяву та документи:
- паспорт чи ID – картку та їх копії;
- довідку про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи платника податків та його копію;
- документ, що підтверджує факт реєстрації місця проживання на території Рівненської міської територіальної громади станом на дату звернення та на дату введення в Україні воєнного стану (24.02.2022), та його копію;
- документ з медичного закладу про отримані поранення, контузії, каліцтва, травми, захворювання під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України після введення в Україні воєнного стану 24.02.2022, та його копію;
- документ, що підтверджує факт участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України (за наявності);
- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи в Рівненській міській територіальній громаді та її копію (для ВПО);
- інші документи, що підтверджують належність до осіб, які мають право на отримання матеріальної допомоги та їх копії;
- реквізити рахунку, відкритого в установі банку, для зарахування коштів.

Скільки військових Рівного скористалися новими виплатами
За підсумками 2022 року 112 військових, які отримали поранення (контузію, каліцтво) не тільки змогли оформити допомогу, а і встигли її отримати. В грошовому еквіваленті мова йде про суму - 2577,6 тис. грн.
Цьогоріч у громаді прийняли рішення продовжити подібні виплати, тому особливості оформлення таких видів допомог продовжаться й у 2023-ому.




“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"





На правах реклами