Як правильно обрізати та формувати лохину: поради
⠀
Коли обрізати?
Обрізання роблять дуже рано навесні, до початку руху соку. Допустимо обрізку провести восени, після закінчення плодоношення.
Існує три типи обрізки: формуюча, санітарна, омолоджуюча
⠀
Вважається, що перші 5 років обрізати лохину не потрібно. Але все ж таки я рекомендую кущ формувати замолоду!
⠀
Починаючи з третього року життя (а якщо ви придбали вже підрощений саджанець, то одразу) вирізаємо:
-Всі слабкі пагони, що ростуть всередину куща, що виросли минулого року.
⠀
Залишаємо тільки 2-4 найпотужніших молодих втечі
-низько розташовані гілки, що схиляються до землі.
-пересікаються дрібні гілочки
⠀
Пам'ятаємо! наша мета: отримати кущ на якому буде 10-20 міцних пагонів різного віку, виходьте із цього!
⠀
Але не перестарайтеся, лохина плодоносить на пагонах минулого року. Бажано, щоб вони були різного віку, тому залишайте щороку з нових пагонів 2-4 найміцніші! решту можна сміливо вирізати, щоб кущ не витрачав на них свої сили.
⠀
З санітарним обрізанням все просто: навесні обрізаємо дрібні та поламані за зиму гілочки, ну або якщо є якісь інші пошкодження на стеблах.
⠀
Омолоджуючу обрізку роблять починаючи з 7-8 років життя. Пам'ятаєте, ми залишали по кілька стебел щороку? Вирізаємо їх за рівнем землі, так само поступово, як вони наростали! У старих гілок знижується плодоношення, ягоди дрібнішають - це явна ознака того, що настав час видаляти ці гілки, залишаючи сили на нові пагони! Пагони завтовшки більше 2.5 см стають мало продуктивними навіть у молодшому віці, тому якщо у вас є такі, теж сміливо вирізайте їх за рівнем землі.

Нові правила: з 1 березня змінюються виплати для ВПО

Від завтра, 1 березня, в Україні запрацюють ові правила виплат ВПО.
переглядів: 1084
Як приготувати ідеальні деруни: поради для зменшення кількості жиру

Деруни – одна з найулюбленіших страв української кухні, що приваблює хрусткою скоринкою та ніжною текстурою. Однак надмірне вбирання олії під час смаження може зробити їх надто жирними й змінити смакові характеристики.
переглядів: 159
Із сьогоднішнього дня мають подешевшати ліки. Що буде з цінами на інші товари?

З 1 березня в Україні на 30% знизяться відпускні ціни на 100 найпопулярніших лікарських засобів. Зокрема, до цього переліку увійшли препарати, які українці найчастіше купують у аптеках, згідно з аналітичними даними.
переглядів: 194
Що таке «лонг блек» і чим він відрізняється від «американо»?

Останнім часом у кав’ярнях усе частіше можна зустріти не звичне «американо», а загадковий «лонг блек» — напій, який уже підкорив серця багатьох кавоманів.
переглядів: 215
Корисна каша - найкращий сніданок для суботи

Дізнайтеся, чим краще поснідати саме сьогодні.
переглядів: 213