Ми у Facebook
13.03.2023, 13:36

Психологічна реабілітація: як і де її отримати рівненським військовим та їх родинам

Війна - це надзвичайно трагічна та морально складна сторінка життя кожного військового. Поруч з цим від стресу та вигорання страждають не тільки самі захисники, а і їх родини. Часто поруч з фізичною реабілітацією для військових та їх родин потрібна саме психологічна.
Про те, як та де її отримати можуть рівненські військові та їх родини – дізнавалися наші журналісти

Чому психологічна реабілітація важлива

Насправді кожен військовий, який не отримав фізичних поранень, не потребує медичного втручання, точно перебуває у складному психологічному стані. Адже жодна людина не готова до перебування в екстремальних ситуаціях, а війна відноситься саме до таких. Постійне перебування у стресі, часто втрата побратимів та побачені жахіття накладають свій відбиток на психологічний стан воїна та його родини.

В одних випадках потреба психологічної реабілітації проявляється відразу після повернення з зон активних бойових дій. В іншому випадку – психологічні розлади можуть дати про себе знати за кілька тижнів чи місяців після повернення до мирних умов життя. Медики також часто стикаються з тим, що деякі хвороби військових мають психосоматичні причини і це вже вияв нервово – психологічних розладів.

Особливо гострою потреба роботи з психологами є у тих, хто має поруч з важким психологічним станом, ще і важкі поранення, втратили кінцівки чи отримали контузії, поранення.

Часто ознаками психоемоційного вигорання є агресія, конфлікти з рідними та близькими, підозрілість та страх, постійні спалахи безпричинного гніву, можливе зловживання алкоголем чи наркотичними речовинами.

Саме тому для вирішення цих проблем та стабілізації психоемоційного стану потрібна комплексна робота, ціла низка заходів, які спрямовані на відновлення організму через стабілізацію емоційного стану, індивідуальний підхід у роботі через психокорекцій ні заходи, індивідуальний підбір впливу.
Тим самим потреба у роботі з психологами, психотерапевтами для військових та їх родин є надзвичайно важливою та необхідною. І першочергово ця робота має виконуватися професіоналами своєї справи: психофізіологами, медичними психологами, психотерапевтами.

Хто може отримати послуги з психологічної реабілітації

У Департаменті соціальної політики Рівненської міської ради нам розповіли про категорії осіб, які можуть отримати послуги із психологічної реабілітації за кошти держави.
– учасники бойових дій – (відповідно до пунктів 19 і 21 частини першої статті 6 –Закону);
– особи з інвалідністю внаслідок війни – (відповідно до пунктів 10 і 14 частини другої статті 7 Закону);
– учасники війни – (відповідно до пункту 13 статті 9 Закону);
– постраждалі учасники Революції Гідності – (відповідно до статті 161 Закону );
– члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – (відповідно до абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону);
– члени сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України – (відповідно до статті 101 Закону).

Якщо говорити про членів родин військових, то вони теж належать до отримувачів послуг психологічної реабілітації. Мова йде про членів сімей учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни, постраждалих учасників Революції Гідності.

На період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування до отримувачів послуг належать також військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку військовою агресією Російської Федерації проти України, та члени їх сімей.

Психологічна реабілітація у КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни»

Опорним закладом, який надає психологічну реабілітацію військовим на Рівненщині є Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни. Тут вже мають багаторічний досвід надання психологічної реабілітації, що допомагає пацієнту вийти з стресової ситуації, позбавитися депресії та інших психо-неврологічних травм.

- Психологічна корекція ставлення до свого стану надзвичайно важлива для цієї категорії пацієнтів. Сам процес лікування потребує великого такту і терпіння, поваги до пацієнта та його травматичного досвіду; проводити її треба з урахуванням психологічних, культурних і національних особливостей людей, - говорить начальник госпіталю Андрій Бурачик. – Поруч з цим надзвичайно важливими для ветеранів, які повернулися з війни є позитивні емоції. Повернути радість та інтерес до мирного життя – першочергове завдання психолога.

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни»
вул. Деражненська, 39, смт. Клевань, Рівненська область
(0362) 27-04-10, 27-01-03
(097) 99-18-830


КП «Будинок ветеранів»

Комунальне підприємство «Будинок ветеранів» Рівненської міської ради також займається психологічною реабілітацією військових та членів їх родин. Тут на постійній основі проходять заняття з психологами, а також проводять заняття з арт-терапії для психологічного розвантаження.
У закладі працює психолог - Галицька Ольга Василівна. Вона проводить заняття психологічної реабілітації тричі на тиждень:
понеділок з 14:30 до 16:30, сеанс для дружин учасників АТО/ООС
середа з 14:30 до 16:30, сеанс для ветеранів війни «Коло ветеранів»
п’ятниця з 14:00 до 16:00, сеанс для матерів та дружин загиблих учасників АТО/ООС, Героїв Небесної Сотні.

м. Рівне, вул Любомира Гузара, буд.2
телефон: 0968942227


Психологів, які надають послуги ПР стане більше

Зараз Міністерство ветеранів запрошує до співпраці суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації. Бажаючі надавачі послуг психологічної реабілітації, які відповідатимуть вимогам, тепер теж можуть долучитися до програми та отримати компенсацію за надані послуги.
Для включення до Реєстру постачальників послуг з психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей юридична особа, фізична особа - підприємець подає відповідний пакет документів, з переліком можна ознайомитися за посиланням
https://sis.mva.gov.ua/faq?service=2&type=0

Так, у Рівному наприклад до Реєстру постачальників таких послуг вже починають додаватися психологи. Перша з них - Шумлянська Анна Ігорівна. Інформація про неї, як надавача послуг вже теж є на сайті Міністерства ветеранів.
вул. 24 Серпня, 24 А,
м. Рівне, 33028
(067) 306-88-77,
(063) 101-55-77


Перелік суб'єктів надання послуг із психологічної реабілітації тут: https://mva.gov.ua/ua/veteranam/likuvannya-ta-reabilitaciya/centri-z-nadannya-poslug-psihologichnoyi-reabilitaciyi/reyestr-postachalnikiv-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi-2022-rik


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"






На правах реклами