Ми у Facebook
16.03.2023, 10:00

9-річна рівнянка продає власні картини для підтримки ЗСУ

На Рівненщині школярка продає картини, щоб назбирати на дрон для українських військових. Але це далеко не перша покупка для військових, яку встигла за власні кошти придбати дівчинка.
Про великий подвиг маленької мешканки Рівненщини,амбітні плани підтримки українських захисників та розвиток творчих вмінь - читайте у нашому матеріалі.

Під час війни немає внеску в перемогу більшого чи меншого, є посильний внесок, який робить кожен з нас, щоб перемога прийшла якнайшвидше, а наші захисники повернулися додому живими та неушкодженими. Волонтерство стало не поодиноким, а масовим явищем, що не може не тішити і не вселяти віру в те, що перемога обов'язково настане.

Повномасштабне вторгнення по-новому розкрило багатьох людей, діти - не виняток. В нашій області, на Рівненщині теж є чимало дітей, які займаються волонтерством. Вони плетуть маскувальні сітки, проводять благодійні акції, малюють картини та складають вірші... Про одну з таких маленьких рівнянок з великою вірою в перемогу говоримо сьогодні.

Марті Пилипчук всього 9 років. Дівчинка живе у місті Вараш, що на Рівненщині. Раніше у дівчинки було чимало різних захоплень, але про малювання не йшлося. Нове захоплення у Марти з'явилося саме під час війни. Але вона не просто розвинула нове хобі, а і перетворила його на добру справу.

У вересні в дівчинки випав зуб. Традиційно, як люблять багато діток, зубна фея принесла Марті картину за номерами. Вона її швидко намалювала і вирішила не повісити на стіну, а продати на благодійність. За першу картину дівчинка змогла виручити 500 гривень. Це достатньо не малі кошти і, здавалося б, вона мала б використати кошти на власні потреби, але сталося інакше.



За виручені кошти дівчинка придбала наступні картини. Малювала за номерами дуже швидко. Кошти, виручені від продажу картин передавала для військових, а також купувала нові заготовки та продовжувала створювати власні шедеври. Марта може малювати навіть вночі, не втомлюється підтримувати наших захисників, які також оберігають наш мир не знаючи ні днів, ні ночей. Навіть відключення світла не зупиняли її під час улюбленого заняття. Серед тематики, яку зображає дівчинка - переважно патріотичні, українські мотиви. На цих картинах можна побачити, прапори, тризуби, жінок-українок, всім відомі сюжети з нашого сьогодення.

Перші картини дівчинки придбали сусіди. Саме вони стали першою її підтримкою та покупцями. Далі до покупок почали долучатися знайомі, а з часом роботи Марти почали купувати жителі інших міст і навіть країн. Неймовірно, але факт - картини Марти виставлялися у Німеччині, їх тепер мають в оселях Туреччини, а скоро будуть вони і у США.
З Німеччиною взагалі вийшла цікава історія. Дізнавшись про роботи Марти, українка, яка мешкає вже тривалий час в Німеччині, замовила відразу сім картин. Вони стали частинкою масштабної акції на підтримку України. До Сполучених Штатів Марта відправить чотири карти. Купують їх теж українці, які проживають в Америці.

Виручені кошти відправляють адресно. Разом з мамою вирішували, кому саме допомогти та який збір перевірити, який варто підтримати. Інколи буває так, що родина самостійно знаходять товари, які потрібні захисникам, замовляють, викуповують та передають. Саме так Марта з мамою познайомилися з багатьма військовими та тепер знають точно, що їм потрібно на передовій і залежно від потреб знають суму, яку треба зібрати.

Так, зараз хлопцям, які в самому пеклі війни потрібно придбати дрон. Ця річ досить не дешева, але Марта вірить, що завдяки її захопленню вдасться закрити цей важливий збір та підтримати тих, хто боронить наше мирне небо. Юна волонтерка планує зібрати для купівлі дрона 110 тисяч. Саме таку амбітну ціль вона поставила перед собою. Зараз у Марти вже ж половина суми, але попереду ще багато роботи, з якою дівчинка планує впоратися, щоб підтримати захисників. Дівчинка дуже сподівається, що будуть подальші замовлення, і їй вдасться досягти поставленої мети.

Для досягнення цієї амбітної цілі та більш потужної підтримки ЗСУ Марта почала розширювати грані свого мистецтва. Так, тепер це не просто вже готові, куплені у магазинах картини за номерами. Тепер це індивідуально створені заготовки, де можна впізнати самих себе. Мова йде про замовлення спеціальних картин, які зроблені за фото. Тим самим це не шаблонні картини, а персоніфіковані зображення, які стають ідеальним подарунком на будь-яку подію. Замовленнями займається мама, а безпосередньо виконанням - Марта.

- Картини-фотографії купують переважно на подарунок. Але якось Марта малювала і саму себе. Мама дівчинки майже випадково сфотографувала доньку, коли та обіймала військового. Кадр виявився настільки вдалим, що вирішили перевтілити в картину. Роботу «забронював» захисник родом із Івано-Франківської області, - говорить мама дівчинки Вероніка. - Донька казала, що буде щаслива, якщо досягне цілі і назбирає суму, необхідну для придбання дрона, - розповідає мама Вероніка Пилипчук. - Я теж буду щаслива. Бо це чудово, коли мета, яку ставить дитина, реалізовується. А в даному випадку - це ще й внесок у нашу перемогу.



Серед покупців картин Марти тепер зовсім не сусіди та ті, хто почули про неї в різних куточках світу, а і волонтери, які хочуть мистецтвом підтримати наших захисників. Адже досить часто картина несе не тільки глибокий зміст, а і потужну енергетику, безмежну віру та підтримку.
Зараз майже десяток картин маленької рівнянки прикрашають помешкання, якщо так можна назвати місця проживання наших військових у гарячих точках фронту, зокрема сім картин було передано бійцям у Бахмут.

Дівчинка поки має кілька замовлень на картини, але готова приймати нові. Адже підтримка наших оборонців має тривати. А збір на дрон - справа термінова та дуже потрібна.

Саме такі діти вселяють та збільшують нашу віру в те, що такий надійний тил - це те, за що стоять наші захисники на передовій. Саме такі діти будуть відроджувати нашу державу та є її майбутнім та сьогоденням.




“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"







На правах реклами