Ми у Facebook
25.03.2023, 15:03

Роман Андрія Куркова отримав відзнаку американських книжкових критиків

Фото: колаж Еспресо TV

Книга "Сірі бджоли" перемогла у американській Національній премії гуртка книжкових критиків (National Book Critics Circle Award). Про це повідомляється на офіційному сайті відзнаки.
Національна премія гуртка книжкових критиків визначає переможців у наступних номінаціях: автобіографія, біографія, критика, художня література, документальна література, поезія. А також вручає іменні відзнаки: Премію Ґреґґа Барріоса за переклад, Премію Джона Леонарда, Премію Тоні Моррісон за досягнення, Відзнаку Нони Балакян за рецензування, Премію ім. Івана Сандрофа за життєві досягнення.


фото з chytomo.com
фото з chytomo.com


Роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» у перекладі англійською Бориса Дралюка, що в оригіналі вийшов 2018 року в харківському видавництві «Фоліо», здобув Премію Ґреґґа Барріоса за переклад. Відзнаку заснували 2021 року на честь американського письменника-активіста, драматурга, кінорежисера та художника.


Події роману «Сірі бджоли» відбуваються у сірій зоні десь на Сході України. Двоє пенсіонерів стають останніми мешканцями села: проукраїнський бджоляр Сергійович та його опонент Пашка. Вирішивши врятувати вулики від війни, Сергійович вирушить у подорож країною, щоб знайти тихе місце, а заразом і свій власний внутрішній спокій.


National Book Critics Circle Award підтримує літературну критику та книжкову культуру з 1976 року. Премія відзначає «видатних авторів та сприяє загальнонаціональному спілкуванню про читання, критику та літературу». Переможці National Book Critics Circle Award традиційно визначаються у березні літературними критиками, які входять до Національного гуртка книжкових критиків. У різні роки лавреатами премії були Тоні Моррісон, Томас Фленаган, Джон Апдайк, Енн Тайлер, Сюзан Зонтаґ, Хорхе Луїс Борхес та інші.

Про це повідомляє Читомо.





На правах реклами