Ми у Facebook
05.04.2023, 10:00

Як доглядати за розсадою, щоб вона не витягувалась

Посіяти насіння - це ще не зібрати урожай, потрібно знати як доглядати за розсадою, щоб виростити здорові і міцні рослини.
Є декілька причин через які розсада витягується на підвіконні й кожна з них може привести до неправильного розвитку сіянців:

Ранній посів

Якщо поквапитися з посівом, то культури добре сформуються до того моменту, як їх можна буде пересадити. Корінню стане тісно в горщиках, що призведе до швидкого нарощування зеленої маси, і відповідно, розсада почне витягуватися.

Погане освітлення

Навіть при вирощуванні розсади на підвіконні сіянцям може не вистачати світла, адже навесні нерідко трапляється похмура погода, та й тривалість світлового дня ще недостатня. І якщо сонячних днів мало, то розсада витягується.

Температура

Для нормального розвитку культурам потрібна більш низька температура, ніж на підвіконні житлового приміщення. І нерідко сіянці страждають від гарячого повітря, що йде від батарей.

Надмірний полив

Через підвищену температуру ґрунт швидше пересихає, і поливати сходи доводиться частіше. Через це рослини не нарощують коріння, а витрачають сили на розвиток стебел.

Щоб розсада не витягувалась потрібно:


Ранньою весною біля розсади потрібно встановити фітолампи. Починаючи з середини весни контейнери можна перенести на більш освітлені підвіконня біля південного або східного вікна. Важливо, щоб світловий день для міцних рослин тривав не менше 12-14 год.

Культури краще перенести в більш прохолодне приміщення. Їм ідеально підійде підвіконня утепленого балкону. Також можна ставити посадочні контейнери на ніч біля балконних дверей. Якщо це можливо, то частіше робити провітрювання кімнати.

Поливати культури потрібно тільки після того, як верхній шар ґрунту добре просохне, а листя злегка втратять тургор. Якщо ґрунт був правильно підготовлений, то рослини можна взагалі не підгодовувати.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ