Ми у Facebook
10.04.2023, 18:00

Як виростити соковите листя салату на грядці: всі правила та секрети

Досвідчені городники розповіли як правильно посіяти листя салату, щоб отримати хороший урожай.
Коли садити?
У відкритий ґрунт ранні сорти висівають у квітні–травні, а середнього терміну дозрівання і пізньостиглі - з квітня до другої половини червня. Ще ранньостиглі сорти підходять для підзимового посіву, який проводять в останні дні жовтня або перші - листопада. Висів На розсаду салату починають проводити з квітня, при цьому її висаджування у відкритий ґрунт роблять в травні. Якщо салат культивується в кімнатних умовах, то сіяти його можна коли завгодно.

Рекомендації
- Листя салату не потребує великої кількості сонячного світла, воно може бути як яскравим, так і розсіяним.
- Земля повинна бути родючою, рихлою, помірно-вологогою.
- У середньому салат поливають 1 раз на 7 днів у вечірній або ранковий час. Як тільки почнуть формуватися качани, полив скорочують. У спекотні дні полив проводять у нічний час.

Правила посіву
Для початку підготуйте відповідну грунтосуміш. Для цього змішайте якісну перегнійну землю, торф і пісок (2:1:1). Якщо є можливість і бажання, тоді купіть готову земляну суміш. Висів рекомендується проводити у контейнери або ящики, але досвідчені городники радять, використовувати для цього торф'яні пресовані кубики з гранню 40-50 мм.

Перед висівом насіння на 2-3 год занурюють у розчин марганцевого калію рожевого забарвлення. Потім їх рівномірно розподіляють на поверхні субстрату, не закладаючи. Якщо висів проводиться в шухлядку, тоді в ґрунтосуміші попередньо потрібно зробити борозенки, в які розміщуються рівномірно насіння, при цьому заглиблювати в субстрат їх треба не більше ніж на 10 мм. Перші сіянці можуть зійти через 3-4 дні.

Сіянці висаджують у відкритий ґрунт під час формування 3 або 4 цієї листової пластини. Але перш за їх необхідно загартувати протягом 15 днів. Для цього кожен день сіянці переносять на вулицю, при цьому тривалість такої процедури слід збільшувати поступово. Розсада загартується повністю після того, як зможе перебувати на свіжому повітрі цілодобово. Якщо салат вирощується в кімнатних умовах, то його не треба гартувати.





На правах реклами