Ми у Facebook
11.04.2023, 07:06

Страсний тиждень: у які дні печуть паску?

За християнською традицією перед Великоднем печуть паску — символ Царства Небесного та Воскресіння.
Страсний тиждень – час активної підготовки до свята. Кожен день має свої традиції, прикмети та заборони. Тож постає важливе питання, коли потрібно пекти паски, щоб випічка вдалася гарною та смачною.

Традиційно, паски прийнято випікати у середу, Чистий четвер та суботу.

Багато хто вірить, що саме Великий четвер. До сходу сонця потрібно викупатися, щоб змити з себе всі гріхи, а весь день присвятити приготуванню до свята.

Велика субота — останній термін для приготування пасок, на свято вже нічого не випікають. Саме за день до свята більшість господинь випікає паски, оскільки вони збережуть свою свіжість і м'якість.

Випікати паски потрібно з щирою молитвою і чистими думками. Господині вірять, що не можна сваритися і кричати біля тіста.

Ще наші бабусі та прабабусі казали, що форма і зовнішній вигляд готової паски підкажуть, що буде з сім'єю в майбутньому. Рівна паска означала любов і добробут, а некрасива символізувала сварки та розчарування.

Чи можна випікати паску на Страсну п'ятницю?


Незважаючи на те, що православна церква не має особливих приписів про випікання пасок, у народі збереглися вікові традиції, яких багато людей вважають за краще дотримуватися досі.

Щодо Страсної п'ятниці постійно існують суперечки. Деякі віруючі вважають, що паски, спечені цього дня набувають цілющої сили і ніколи не псуються. У той же час інші називають Страсну п'ятницю днем скорботи. Це день, коли Ісус був розіп'ятий на хресті, і відповідно – найсуворіший день посту. У Страсну п'ятницю заборонено виконувати роботу по дому, веселитися та влаштовувати галасливі застілля.

Деякі віруючі стверджують, що як виняток можна приступити до випікання після 15:00, коли в храмах вже винесуть плащаницю








На правах реклами