Ми у Facebook
12.04.2023, 21:57

Чистий четвер: що обов'язково потрібно зробити у цей Великий день

13 квітня віряни східного обряду відзначають Чистий четвер Це один із найважливіших днів Страсного тижня. Саме в цей день господині найчастіше печуть паски, рано-вранці змивши із себе гріхи водою.
Назва Чистого четверга тісто пов'язана із водою та купанням. Існує повір'ям, що вода в цей день має цілющі властивості. Наші предки вірили, що до світанку потрібно скупатися, щоб зустріти день чистими тілом та душею.

Під час обмивання щиро молилися, попросивши Бога про захист та порятунок від сумів і поганих думок.

Також у цей день готували воду, в яку поміщали будь-який срібний предмет та залишали на ніч. Вранці наступного дня кожен у сім'ї вмивався цією водою. Вважали, що ця свята вода захистить від нечистої сили. Особливо такий ритуал показаний маленьким дітям, які не можуть самі себе захистити.

Ще однією важливою традицією четверга перед Великоднем є генеральне прибирання в домі. У цей день прийнято звільнити житло від сміття, пилу і непотребу, щоб весь рік в оселі не було скандалів, сварок і неприємностей.

Існує прикмета, що мити підлогу потрібно від найдальших кутів до порога, а брудну воду виливати на вулицю, але в таке місце, де нічого не росте.

Також існує повір'я, що під час прибирання у Чистий четвер можна знайти річ, яку давно загубили.

У Чистий четвер прийнято не лише прибирати домівку, а й прати брудні речі: одяг, рушники, постільну білизну, штори та скатертини щоб до Великодня все було чистим.

У храмах в Чистий четвер читають Євангеліє про Таємну вечерю Ісуса Христа з учнями.

З церкви віруючі приносять додому запалені свічки, з якими обходять всі закутки свого житла, димом малюють на одвірку хрест, який буде оберігати будинок від бід і нещасть весь рік.

Страсну свічку потрібно погасити і заховати. Запалюють її при стихійних лихах для захисту від руйнувань.

У Великий четвер прийнято готувати четвергову сіль. Для цього звичайну кухонну сіль змішують в пропорції 1:1 з житнім борошном і обсмажують на сковороді до чорного кольору. У процесі приготування слід безперервно читати молитву «Отче наш». Зберігають готову суміш в глиняному горщику на кухні.


Від сварок в сім'ї посоліть хліб зі словами: «Солю, солю, посипаю, щастя і спокій в будинок повертаю».

Жінки, які хочуть знайти свого судженого і вийти заміж, повинні під час прибирання в Чистий четвер вимовити: «Як світлий і червоний Чистий четвер, так і я для всіх буду прекрасною».






На правах реклами