10 секретів ідеального варення!
Обов'язково перебираємо ягоди та очищаємо від листочків та гілочок, потім акуратно перекладаємо в друшляк та промиваємо під душем 3-4 хвилини. Потім даємо воді стекти.
Плоди з міцною шкіркою миємо просто під проточною холодною водою. Вибираємо правильний емальований посуд посуд та ємності з нержавіючої сталі - найкращий посуд для варіння варення. Ідеально, якщо це таз.
Дотримуємося загальних правил варіння:
- дотримуємося пропорцій (1:1); варимо у кілька етапів;
- накриваємо ягоди пергаментом, щоб вони не обвітріли;
- Варимо тільки на слабкому та середньому вогні;
- Враховуємо особливості деяких ягід:
- Яблука, айву, груші перед варінням потрібно ошпарити або трохи приварити в окропі. Це допоможе плодам краще насититися цукровим сиропом і зберегти початкову форму.
- Чорну смородину та чорноплідну горобину перед варінням потрібно бланшувати в окропі 1-2 хвилини, щоб вони були соковитими.
- Вибираємо один спосіб варіння: або перевірений класичний, чи швидкий.
- Не переварюємо! Переварене варення втратить свій унікальний аромат, колір та смак.
- Варення буде готове, коли стане напівпрозорим і пінка почне збиратися центром каструлі.
- Уникаємо зацукровування. Для цього: за 5-10 хвилин до закінчення варіння додаємо лимонну кислоту.
- Стерилізуємо банки будь- яким зручним способом.
- Готове варення наливаємо в чисті, простерилізовані та сухі банки, щоб воно не забродило та не з'явилася пліснява.
- Правильно розливаємо варення Щоб варення в банці було однорідним, довго зберігалося і не псувалося, після варіння обов'язково охолодіть його.
- Укладайте на зберігання тільки тоді, коли воно повністю охолоне.
- Дотримуємося правильних умов зберігання. Зберігаємо варення у темному сухому місці з температурою не більше +15°С. Не більше 3- х років.

варення, груші, яблука, варенняч корисні поради господиням, варто знати
День матері в Україні 2025: коли святкуємо та яка історія стоїть за найтеплішим святом весни

У другу неділю травня в Україні відзначають одне з найніжніших і найдушевніших свят року — День матері. У 2025 році ця дата припадає на 11 травня. Це день, коли ми зупиняємо щоденні справи, щоб подякувати тим, завдяки кому прийшли у світ — нашим мамам.
переглядів: 97
Гороскоп на 11 травня: день, коли варто тримати емоції під контролем

11 травня астрологи радять утриматися від важливих рішень і контролювати свої вчинки. День не підходить для імпульсивних дій — надто великий ризик зробити помилку, наслідки якої можуть бути тривалими.
переглядів: 87
Що варто і не можна робити у день Кирила та Мефодія

Сьогодні, 11 травня, за новим церковним календарем Української православної церкви вшановують пам’ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності, яких з любов’ю називають учителями слов’ян.
переглядів: 89
Рівне сьогодні зустрічне полеглих воїнів місією "На щиті": маршрут супроводу

Сьогодні, 10 травня, Рівненська громада зустрічатиме екіпаж місії "На щиті", який повертає додому загиблих Героїв. Жителів міста закликають гідно вшанувати пам'ять воїнів, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.
переглядів: 408
У Рівному відбудеться зустріч з відомим поетом Андрієм Пермяковим

Наступного тижня, 13 травня, о 17:00, запрошують на особливу зустріч до Рівненської обласної бібліотеки для молоді (вул. Київська, 18).
переглядів: 500