Ми у Facebook
08.05.2023, 09:45

8 травня - День пам'яті та примирення: історія свята

8 травня відзначають День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні і капітуляції нацистської Німеччини.

Згідно з Указом Президента України, підписаним 2015 року, метою цього дня є “гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму”.

Історія свята

7 травня у Реймі (Франція) відбулося підписання акту про капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, але ратифікували його лише 8 травня у Берліні. У багатьох містах Європи та США з цієї нагоди 8 травня проводилися масштабні святкування.

У 2004 році Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією ухвалила святкувати 8-9 травня Дні пам'яті та примирення, які є днями пам'яті жертв Другої світової війни.

Історія святкування в Україні

В Україні з 1945 по 2013 роки святкування, присвячені закінченню Другої світової війни, проводилися 9 травня. Цього дня організовували паради та демонстрації.

В Україні День пам'яті та примирення (пам'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями Другої світової війни) було встановлено у 2015 році.

Вже другий рік поспіль Україна зустрічає День пам'яті та примиренні в умовах повномасштабної військової агресії РФ. Через ракетні удари ворога гинуть мирні українці, знищуються об'єкти критичної інфраструктури та житлові будинки.

Символом дня став червоний мак – ця квітка уособлює кривавий слід від пострілу.

Загалом суттю відзначення Дня пам’яті є не лише радість від святкування перемоги, а й усвідомлення необхідності цінувати мир.





На правах реклами