Ми у Facebook
10.05.2023, 07:55

“Ранок 24-го…”: як рівнянин виклав події війни на папері та навіть в текстилі

Війна зовсім інакше відкриває людей. В світлі цих подій часто чужі люди стають близькими, а ті, з ким роками спілкувався і мав гарні відносини можуть взагалі зникнути з твого життя. Окрім того, такі буремні події надихають митців на створення різних картин, поезій, пісень.
А також навіть ті, хто раніше ніколи не займався творчістю відкривають нові грані свого таланту. Саме так сталося з автором про якого ми сьогодні розкажемо. Саме події від 24-ого лютого перевернули життя Романа Новікова.
До повномасштабного вторгнення податківець, громадський діяч та адвокат був далеким від творчості, а тим паче поезії. Проте події від лютого 2022-ого року настільки вкарбувалися в його серці та душі, що він вирішив виливати це на папір. Роман почав писати свої твори про ті болючі сторінки новітньої історії, яка твориться на його очах.

Біль всього народу в цих віршах. Аналіз та закарбовування цих подій у збірці «Ранок 24-ого».

– Пане Романе, давайте разом з вами пригадаємо початок вашої історії, ваш шлях до поезії, з чого все, власне, почалося?
– Раніше я взагалі не писав. Не думав, що будучи адвокатом, я колись видаватиму власну збірку. Свій перший вірш я написав у березні, вночі, під час повітряної тривоги… Відтоді почав у віршованій формі описувати війну, де-не-де навіть прослідковується хронологія подій. Повномасштабне вторгнення змінило моє бачення і в дечому, напевно, навіть світосприйняття.

– А що все-таки стало поштовхом до написання творів? Можливо якась подія війни вас вразила настільки, що це стало кроком до відкриття в собі нових граней?
– Можливо, це виглядатиме дивно, але на написання першого твору мене наштовхнув телевізійний випуск новин (скрізь стрілянина, вибухи, жертви, а міжнародні організації тільки публічно висловлювали обурення, засудження й “ноти” протесту чи то занепокоєння). І в ніч з 15 на 16 березня, під час довготривалої повітряної тривоги, орієнтовно з другої години ночі до шостої ранку, написав перший твір “Агресор “п...”. Це емоційний твір, я писав те, що відчував. До речі, усі твори написані вночі, окрім одного, який написаний у другу неділю травня. Я пам'ятаю емоції з якими творю, адже тільки такі моменти дають мені натхнення і виливаються в тексти.

– Пане Романе, 19 серпня ви презентували свою авторську збірку під промовистою назвою "Ранок 24-го". Розкажіть більше про цю книгу, які емоції
в ній вам вдалося поєднати?

– Збірка "Ранок 24-го" – це видання поетичної фіксації повномасштабної війни росії проти України. В ній емоції, розчарування, страх людей через нинішні події в нашій країні, це викладено на папері та оздоблено тематичними ілюстраціями. Я намагався продумати в ній все до дрібниць: починаючи від змістового наповненя до зображень та навіть зовнішнього вигляду. Палітурка книжки чорного кольору, на якій зображений контур нашої держави з вирвою від снаряда у місці нашої столиці, й посередині значиться напис “Ранок 24-го”. Всі розуміють, що це за дата. 24 лютого – ранок, який змінив життя – початок повномасштабної агресії росії в Україні. По-іншому цю книжку не назвеш, вона складається із творів, які зображають сьогодення в Україні, про війну та жахливі вчинки російських окупантів, про символи і традиції, а також мужність, витримку і волю, переживання й емоції українського народу з того часу. Ця дата стала точкою нового літочислення і саме таку історичну подію мені хотілося закарувати в своїй збірці.

– Бачила та читала вашу збірку. Ілюстрації та тексти чудові. Звернула увагу на те, що пооряд з кожним твором є QR-код. Що це таке? Для чого вони на сторінках книги?
– Книга “Ранок 24-го” має на сторінках QR-коди. Всі вони розміщені біля кожного твору, містять посилання на його відеодекламацію, тобто після сканування цього коду йтиме 5 секунд реклами та з’явиться кнопка “SKIP ADVERTISEMENT” (Пропустити рекламу), натиснувши на яку, розпочнеться відеодекламація твору. З метою осучаснення книги у мене виникла ідея для кожного твору створити відео та адаптувати його для соціальних мереж. Кожен, хто читає текст, уявляє його по-своєму. Я ж таким чином хотів показати, як його бачу я, як автор. Між іншим, на зворотній стороні книжки значаться QR-коди з посиланням на мої сторінки у Facebook, Instagram та TikTok, де розміщені всі відеоролики до творів. Це зручно для читача, адже він може дізнатися за цими посиланнями ще більше інформації про мене, як про людину та як поета.



– Крім QR-кодів, до кожного твору є також ілюстрації. Вони просто чудово ілюструють тексти віршів. Розкажіть, звідки вони та ким вони були створені?
– На сторінках книги зображено шістнадцять тематичних ілюстрацій до творів. Це не звичайні картинки, їх я замовляв у художниці. Це для неї був новий напрямок, оскільки вона ніколи не писала ні в цьому жанрі, ні такою технікою виконання. Частину ілюстрацій (репродукцій) виставляв на благодійному аукціоні, на підтримку нашого війська. Перші чотири ілюстрації дуже тяжко давалися, оскільки це були ескізи до твору про Маріуполь. Далі ж ілюстрації були не менш вражаючими, але писалися та творилися трохи легше та тепер можна їх бачити на сторінках книги.

– Чи плануєте ви наступну збірку?
– Стосовно наступної збірки… напевно сказати не можу, хоча нові твори вже є. Не можна примусити себе написати той чи інший твір, слова приходять самі й переважно вночі. Інколи навіть не знаю, з чого починати писати. От в мене з'являлась назва, з якою я міг ходити декілька днів, тиждень, а з чого почати писати – не знав, але пізнього вечора чи вночі приходять слова – і за декілька годин з’являється твір. Я не відкидаю такої можливості, як написання в майбутньому ще однієї, другої, збірки творів (віршів, поем) (сміється – ред.). Деякі твори написані з фрагментами історії на противагу тому, як наші вороги намагаються її спотворювати, переписувати і стверджувати, що то споконвічно їхнє. Ні, такі речі варто і потрібно закарбовувати друком, звуком, відео… Гадаю, що буду продовжувати писати.

– Пане Романе, з вами нещодавно зустрілися кореспонденти АрміяInform.
– Так, спілкувались з воєнними кореспондентами, переважно про мою творчість, мотивацію, моє перше видання. Також розпитали мене про мою нову роботу – біографічний твір “Воєвода”. Це твір про “Залізного Генерала” – Головнокомандувача ЗСУ, генерала Валерія Залужного. Виникла така ідея написання, але через обмежену кількість інформації, яку можна отримати з відкритих джерел, твір писався важко і довго. Але написаний і зроблений відеоролик з декламацією. Всі свої твори я декламую сам.

– Пане Романе, де можна придбати вашу авторську збірку?
– Збірку моїх творів усі охочі можуть придбати через мої сторінки у соціальних мережах. Які я вказав вище, надіславши повідомлення. Також збірка вже доступна в мережі рівненських книгарень КП “Рівнекнига” (“Дружба” – м-н Незалежності, 5, “Просвіта” – вул.Київська, 17, “Слово” – вул.Соборна, 57, “Книги” – Соборна, 316, “Знання” – м-н Незалежності, 5) та “Ранок” (проспект Миру, 16).



Крім того, збірка Романа Новікова нещодавно знайшла своє втілення в новому форматі. Мова йде про те, що Рівненські бренди Магазин “Garne” і “Gen.clothes” вирішили підтримати відомого поета і створити спільну колекцію одягу, яка транслює емоції з книги «Ранок 24-го». Це унікальні речі, на яких зображено цитати з книги та ілюстрації.



“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"






На правах реклами