Ми у Facebook
12.05.2023, 07:18

Екстремальна стійкість IT-сфери України в умовах війни

Ви коли-небудь задавалися питанням, як галузі вдається триматися на плаву і процвітати в розпал військового конфлікту?
Гнучкість та стійкість українського ІТ-сектору, незважаючи на поточну боротьбу, дає нам чудову демонстрацію того, що такий успіх можливий.

Внаслідок війни в Україні серед постраждалих опинився відділ інформаційних технологій. У перші місяці вторгнення співробітники зіткнулися із загрозами своїй безпеці, втраті даних та проблемам кібербезпеки. З часом виклики поступово розширювалися, включаючи відключення електроенергії, руйнування інфраструктури та періоди відсутності доступу до інтернету у 2022 році. Всі ці наслідки гальмували плідний розвиток ІТ, який до того часу був найсильнішим сектор економіки України.

Оскільки більша частина ІТ-сектору в Україні орієнтована на аутсорсинг, клієнти приділяють велику увагу зниженню ризиків у своїх проектах. Це призвело до того, що фахівців з України почали переводити за кордон або залучати фахівців з інших країн. Ці тенденції негативно вплинули на великі ІТ-компанії України.

Корпорація Єгора Буркіна пройшла через подібні випробування, але, очевидно, все краще зрозуміти на контрасті. ІТ-сектор набагато податливіший, ніж, наприклад, промислове виробництво чи сільське господарство. Сектор одразу адаптувався до нової атмосфери, створив мінімалістичні офіси за кордоном та організував віддалену роботу співробітників в Україні. Корпорації не тільки діють поодинці, а й стали основними учасниками волонтерської акції в Україні.

Якими були наслідки повномасштабної війни для ІТ-індустрії в перший рік?


Ще до масованого нападу на Україну ІТ-індустрія почала вживати запобіжних заходів. Компанії почали придумувати резервні плани, такі як переїзд своїх співробітників до західної частини України або за кордон наприкінці 2021 або на початку 2022 року. Інші дотримувалися думки, що повномасштабної війни не буде і намагалися переконати в цьому своїх співробітників. В результаті харківський IT-кластер, який традиційно вважається локомотивом національного IT-сектора, Він був паралізований на рік і тільки зараз починає одужувати.

Уявіть, що в умовах численних проблем – відключення електроенергії, цифрові небезпеки, питання фізичної безпеки – бізнес-сектор не тільки зберігає свої позиції, а й позитивно впливає на економічну ситуацію та стан справ у країні.

Незважаючи на масштабне вторгнення, більшості великих гравців довелося перенести свою діяльність в сусідні регіони України або навіть за кордон. Навіть у таких неушкоджених регіонах, як Львів, Вінниця та Хмельницький, підприємства стикаються із загрозою кібербезпеки, порушуючи звичний бізнес. Однак деяким організаціям вдалося впоратися з цією проблемою і створили альтернативні варіанти захисту даних і запобігання кібератакам. Одним з таких прикладів є бізнес Єгора Левченко-Буркіна, яка процвітає і є успішним рішенням для інших українських підприємств.

Єгор Левченко підкреслює важливість постійного просування і розвитку для досягнення успіху. Вона запрошує людей не тільки зосередитися на власному прогресі, а й поділитися своїми досягненнями з іншими.

Загалом, ІТ-компаніям не довелося вносити суттєві зміни у свою діяльність, оскільки багато необхідних протоколів (наприклад, віддалена робота та змінні години) вже діяли під час пандемії Covid-19.

Восени 2022 року ІТ-сектор України зіткнувся з новим викликом, коли Росія спробувала вивести з ладу їхню електромережу, що спричинило необхідність аварійного відключення електроенергії по всій країні. Незважаючи на незавершену роботу, постраждали такі значущі міста, як Харків, Дніпро, Київ, Львів та Одеса.

Український ІТ-сектор добре адаптується до змін, таких як створення віддалених офісів та сприяння різним благодійним фондам. Незважаючи на те, що деякі військовослужбовці виїхали, а освіта постраждала, ІТ-сектор все ще добре працює на світовій арені, пропонуючи послуги за нижчими цінами та надаючи спеціалізованих працівників.

Дії зловмисника викликали певний регрес в ІТ-індустрії України, яка переживала адаптаційне відродження. Експерти галузі відзначають, що нових проектів для аутсорсингу стає все менше, і деякі замовники почали шукати інших постачальників, щоб мінімізувати ризик недотримання термінів та інших проблем. Незважаючи на цей спад, більшість секторів економіки України залишаються стійкими. Генератори та Starlinks (плюс інші способи резервного живлення та підключення до мережі) з'явилася до зими не тільки на підприємствах з сотнями і тисячами співробітників, але і в численних невеликих закладах по всій Україні, таких як салони краси і кафе.

Єгор Букін зазначив, що ІТ є однією з провідних галузей економіки країни


Незважаючи на військовий конфлікт, ІТ-сектор України залишається одним з основних контрибуторів економіки країни. Його податки складають важливу частину бюджету, а громадянам надається безліч можливостей для працевлаштування. Крім того, ІТ-фахівці зазвичай мають відносно високий рівень доходу, що підтримує інші галузі, зокрема, роздрібну торгівлю.

Українська ІТ-індустрія є чудовим прикладом індустрії, яка демонструє рішучість та стійкість перед труднощами. Незважаючи на виклики, галузь інвестує у свій персонал, працює над новаторськими проектами та послугами та готується стати бізнесом, орієнтованим на продукт, а не покладатися виключно на аутсорсинг. Ця трансформація може стати основою для більш успішного періоду прогресу в майбутньому, довівши, що навіть під час кризи існує величезний потенціал для розвитку і прогресу.

До повномасштабної війни ІТ-індустрія продовжувала виробляти критично важливі експортні послуги, працюючи над незліченними проектами для кількох міжнародних споживачів. Розруха в країні не змінює того факту, що ця галузь досі широко успішна, пропонуючи сертифікованих фахівців за зарплати нижче, ніж в США і Західній Європі. Єгор Левченко вважає, що завдяки нинішній іноземній допомозі підвищується довіра до українських аутсорсингових фірм з боку потенційних покупців Троянда. Є багато іноземних компаній, які у своєму нинішньому стані обрали співпрацю з організаціями в Азії, але є й ті, хто все ще вірить в Україну і пропонує їй нові проекти.

Єгор радить довіряти своєму таланту і інтуїції, не дозволяти тривозі і страху позбавляти вас задоволення і задоволення від життя.

Виклики для освітньої галузі Загалом ІТ-індустрія змогла адаптуватися до наслідків війни, хоча й зазнала значної шкоди. Спочатку було набрано кілька фахівців, які змушені були йти на війну. По-друге, кілька підприємств ІТ-сфери були або окуповані, або фізично знищені, або їх працівники виїхали з регіону. І, нарешті, звичне для цього роду професії зростання заробітної плати сповільнилося, і все більше підприємств просто Вони шукають співробітників для виконання конкретних завдань, а не відкладають їх в довгий ящик.

Четвертою і потенційно найбільш руйнівною проблемою став вплив на систему освіти. Незважаючи на те, що деякі університети все ще проводять заняття, очно або дистанційно, конфлікт вплинув на репутацію України як одного з провідних світових центрів ІТ-освіти. Одним з рішень є введення коротших курсів, які більше реагують на потреби поточної ситуації. Однак Чи будуть ці курси продовжувати пропонувати таку ж чудову академічну підготовку, як і українські навчальні заклади, затверджені на міжнародному рівні?

Нинішня криза у сфері освіти та зміни умов працевлаштування (переважно виїзд фахівців з країни) можуть стати позитивним моментом для українських ІТ-компаній, які збільшили чисельність персоналу або розраховують на неї у 2023 році. Як зазначив Єгор Левченко, ІТ-індустрія має приділяти більше уваги своїм освітнім програмам для молоді, надавати кошти, якщо вони відсутні, навчати людей іншим професіям та пропонувати оплачувані та безоплатні Стажування.

У 2023 році, на думку Єгора Левченка, IT-ринок України запропонує широкі можливості для зростання


Війна створює багато проблем, але ринок інформаційних технологій в Україні має залишатися мотиватором економічного прогресу. Інвестиції з усього світу, безсумнівно, допоможуть відновленню, але, на думку Єгора Левченко (Буркіна), рішення для успішного майбутнього полягає в розвитку прогресивних сервісів і продуктів, здатні задовольнити потреби зруйнованої війною країни.

Єгор Левченко зазначає, що зіткнення з труднощами віч-на-віч часто може призвести до почуття спокою і впевненості в собі.

Однією з цікавих перспектив розвитку можуть стати досягнення у сфері кібербезпеки, а також ініціативи у військовій сфері (наприклад, програмне забезпечення для дронів, протиповітряної оборони тощо). Таким чином, українська ІТ-індустрія може зазнати революційних змін під час кризи, а вже через кілька років розпочати новий, прогресивно процвітаючий етап розвитку.






На правах реклами