Ми у Facebook
16.05.2023, 10:23

Як правильно зберігати вино

Неймовірне задоволення — насолоджуватися вишуканим вином із приватної колекції в компанії близьких людей. Однак поповнення запасу — половина успіху. Зберігання з дотриманням базових рекомендацій вивільнює нові смаки та аромати з плином часу.

Вино з потенціалом: що купити про запас


Швидко й легко замовити пляшку оригінального алкогольного напою можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/vino.html. Проте не кожна позиція, представлена в онлайн-каталогах або на полицях спеціалізованих магазинів, придатна для витримування.

Майже 75% винної продукції краще вжити впродовж 1–2 років, навіть якщо виробник не зазначає відповідних рекомендації на етикетці. Тільки червоні вина з високим вмістом танінів, наприклад Мальбек або Каберне Совіньйон, готові чекати відкорковування 2–3 роки. Також потенціал старіння притаманний рідкісним сортам винограду.

Як зберігати вино в домашніх умовах: 5 важливих порад


Розпочинайте підготовку з ключових показників:

1. Температура. Рекомендовано зберігати вино за 7–18 ⁰С. Показники варіюються залежно від класу спиртного напою. Золота середина — 12–13 ⁰С. Якщо температура нижча, вміст пляшок замерзає. Спека пришвидшує старіння й розпад летючих сполук.
2. Вологість. Оптимальний показник — 60–68%. Сухе повітря руйнує корок, тому кисень швидко проникає всередину. Якщо в приміщенні надто вогко, розвивається пліснява.
3. Освітлення. На смак та аромат вин негативно впливає сонячне випромінювання. Особливо якщо пляшку виготовили з напівпрозорого скла. Коли не вдається повністю перекрити доступ світлу, використовуйте тканину та коробки.

Вино можна зберігати в холодильнику, але виключно після відкупорювання. Справжні поціновувачі слабоалкогольного напою знають, що найкраще рішення — винний холодильник. Всередині відсутні вібрації, а критично важливі показники залишаються незмінними. Використання спеціального обладнання також мінімізує контакт зі сторонніми запахами: їжею, побутовою хімією, сміттям.

Закорковані пляшки обов’язково зберігайте в горизонтальному положенні. Так вдасться підтримувати пробку вологою. Організуйте простір таким чином, щоб не довелося «тривожити» інші пляшки, коли додаєте до колекції ‎нову. Тоді осад залишатиметься на дні.

Зберігання відкоркованих пляшок


Білі вина зберігаються в холоді 2–3 дні. Червоні — виключно за кімнатної температури. Головне — припинити подачу кисню. Використайте попередню пробку, якщо вона залишилася цілісною після відкупорювання. Загорніть її в шматок вощеного паперу для кращої фіксації. Також можна замовити силіконову пробку. Корисним інструментом стане вакуумна помпа, особливо якщо посиденьки з вином — улюблений варіант відпочинку. Пристрій допомагає з надійною герметизацією.






На правах реклами