Ми у Facebook
29.05.2023, 17:50

Руслан БОКІЙ: “Вчасне лікування дає жінці шанс на повноцінне, довге та здорове життя”

Жіночі груди – найпривабливіша частина жіночого тіла, але це дуже ніжний орган. Він вимагає особливої уваги і, при необхідності, лікування, тому що може бути легко пошкоджений. Найнебезпечніше захворювання, яке загрожує жіночим грудям – рак молочної залози.
– Руслане Степановичу, що таке молочна залоза та яка її будова?
– Розпочнемо з того, що молочна залоза – це залоза зовнішньої секреції, що виробляє молоко. Вона складається із залозистої тканини, яка розділена сполучною та жировою тканинами на 15-20 частин, кожна з яких розділена на більш дрібні часточки. Від кількості жирової тканини залежить форма та об’єм молочних залоз.

– Чому виникає рак молочної залози?
– Рак молочної залози виникає, коли клітини в тканинах молочної залози змінюються і продовжують розмножуватися. Ракова клітина – це атипова клітина, яка відрізняється швидкістю поділу. Ці аномальні клітини накопичуються разом та утворюють пухлину.

– Які існують класифікації пухлин молочної залози?
– Пухлини поділяються на доброякісні та злоякісні. Доброякісні (не поширюються за межі залози та не становлять загрози для життя) – кісти (порожнина у тканині молочної залози заповнена секретом), фіброаденома (утворення, що складається зі сполучної та залозистої тканин та має капсулу). Гінекомастія – збільшення грудних залоз у чоловіків, зумовлене розростанням залозистої тканини грудної залози. Папілома протоки залози (утворення, що походить із клітин протоки, що проявляється кров'яними виділеннями із соска). Злоякісні пухлини – це рак та саркома молочної залози.

– Руслане Степановичу, як швидко росте пухлина?
– Онкологічні захворювання можуть розвиватися з різною швидкістю. У більшості випадків на ранній стадії пухлина росте досить повільно та ніяк не проявляється. Цей етап може тривати до одного-двох років. Але також відомі випадки, коли новоутворення виростало за кілька місяців. Саме тому, щоб мати шанс діагностувати рак на ранній стадії, пацієнтам рекомендують регулярно проходити профілактичні обстеження. Особливо важливо це при наявності захворювання у близьких родичів та інших факторів ризику.
Час, за який пухлина може перейти з однієї стадії в іншу, також індивідуальний. Він залежить від агресивності клітин, правильності діагнозу та підбору лікування, а також його ефективності та загального стану здоров'я пацієнта. У деяких випадках рак розвивається швидко та вже через кілька місяців дає метастази, а в інших уповільнює своє зростання і добре піддається лікуванню.

– Які симптоми пухлин молочної залози? На що потрібно звернути увагу в першу чергу?
– До тривожних симптомів належить:
 збільшення та деформація молочних залоз;
 поява нових ущільнень;
 непрозорі (жовтуваті) або кров’янисті виділення із соска;
 болючість та потовщеність соска;
 поява виразок на сосках;
 стягнення, провалювання або усихання сосків;
 збільшення підпахвових або надключичних лімфатичних вузлів.

– Наскільки ймовірно, що пухлина після лікування з'явиться повторно?
– Ремісія означає, що хвороба майже переможена. У пацієнта немає активного вогнища захворювання і симптомів, але він потребує регулярної діагностики, оскільки не можна виключити ризик рецидиву, лікування залежить від багатьох факторів, але одним з ключових є час постановки діагнозу. Чим раніше діагностовано рак, тим вища ймовірність одужання. Так, при онкології 1-ї стадії 5-річна виживаність може досягати 90%. При 2-й та 3-й стадії раку прогноз помірно сприятливий. При 4-й стадії ймовірність ремісії значно нижча через розвиток метастаз та поширення злоякісних клітин по всьому організму.

– Руслане Степановичу, хто перебуває у факторі ризику розвитку раку молочної залози?
– До факторів ризику захворіти на рак можна віднести багато чинників, але я зверну увагу на найголовніші:
 вік (понад 40 років);
 спадкова і сімейна схильність (жінки, у яких матері або сестри хворіли на рак молочної залози, мають значно більше шансів захворіти на ту ж хворобу);
 пізня менопауза;
 ранній початок менструацій (до 12 років);
 народження першої дитини у віці понад 30 років;
 переривання вагітності;
 раніше перенесений рак молочної залози або рак яєчників;
 зайва вага, ожиріння.







На правах реклами