Ми у Facebook
03.06.2023, 09:16

Лілія КУРУШИНА: “Здорові та красиві груди – це реально!”

Напевно, немає у світі жінки, яка, дізнавшись, що у неї рак молочної залози, не спитала б: “Лікарю, що буде з моїми грудьми після операції?” Відповідь на це питання дає сучасна онкопластична хірургія. Фахівці, які працюють у цій галузі, можуть видалити пухлину та зберегти жінці красу грудей, що є надзвичайно важливо.

– Розпочнімо нашу розмову з лікарем з питання, яке цікавить, без перебільшення, багатьох. Ліліє Георгіївно, від чого залежить успішне лікування?
– Насамперед від вчасної діагностики на ранніх стадіях. Від типу пухлини, від рецепторного статусу. І надважливо – це від довіри пацієнта до лікаря та віри у власну перемогу над хворобою. З досвіду скажу, що позитивно налаштовані пацієнти мають кращі результати.

– Поговорімо про естетичну та пластичну хірургію грудей. Що це за хірургія та коли її використовують?
– Пластична та естетична хірургія є однією з методик оперативного лікування для відновлення форми та розміру молочної залози, для збільшення або зменшення розмірів молочної залози та виправлення певних косметичних недоліків як при пухлинних ураженнях, так і з метою естетики.

– Ліліє Георгіївно, розкажіть про пластику після видалення молочної залози
– Після повного видалення молочної залози залишається поперечний рубець та має місце дефіцит шкірних покривів. Відновлення молочної залози можливе за допомогою власних тканин, коли береться лоскут з інших ділянок тіла зі шкірним покривом, що переміщується на місце видаленої молочної залози або за рахунок встановлення в ложе експандера – приладу для розтягнення шкірного лоскута до потрібного розміру. Другим етапом у цей простір встановлюється імплант. У разі, якщо видаляється молочна залоза зі збереженням шкірних покривів, проводиться встановлення імпланту одномоментно. Командою кваліфікованих фахівців у нашому закладі такі операції ми виконуємо близько 10 років. Це дає жінці більше впевненості та відчуття жіночності.

– Які показання до такої пластичної операції?
– Це пухлинні патології – як доброякісні, так і злоякісні. Це косметичні дефекти у вигляді асиметрії щодо розвитку молочних залоз, надмірного розміру чи значного опущення грудей. Часто ми поєднуємо різні методики, коли з однієї сторони є рак, а на іншій залозі виконуєш естетичну операцію, щоб вони були однаковими.

– Ліліє Георгіївно, які покази до застосування мастектомії?
– Наявність раку молочної залози вже може бути показом до мастектомії, але в медичній практиці, на даний, час виконується при поширених процесах або при бажанні власне пацієнтки. Частіше виконуються підшкірні мастектомії.

– Скільки часу займає реабілітація після проведеної відновної операції?
– Це займає близько місяця, іноді півтора. До шести місяців є певні обмеження.

– Що таке профілактична мастектомія?
– Це оперативне втручання, при якому проводиться видалення молочної залози з протилежної сторони при раку однієї залози або видалення тканини молочних залоз з метою запобігання розвитку раку молочних залоз при наявності спадкових BRAC - мутацій.

– Питання, яке хвилює багатьох жінок: чи можна взагалі уникнути мастектомії при раку грудей?
– У теперішній час впевнено можу сказати “ТАК”, якщо пухлина не є місцево поширеною та відсутні віддалені метастази.

– Ліліє Георгіївно, підсумовуючи нашу розмову, хочу запитати: рак молочної залози виліковний?
– Ще років двадцять тому я, мабуть, сказала б, що ні. В онкології важко говорити про повне виліковування. Це стан ремісії, що може тривати десятки років. Так от, при виявленні пухлинних процесів без ознак віддаленого метастазування та завдяки розробці новітніх препаратів можна, на даний час, впевнено говорити про тривалі ремісії.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ