Кухонна, морська чи йодована: Як вибрати сіль для консервації
Проте пам'ятайте, немає гарантії, що якість продукту буде така ж, як і у разі використання кам’яної солі. Це пов’язано з тим, що крім природного йоду, який не шкодить солінням, вона містить й інші мінерали, а також частинки водоростей. І як вони вплинуть на якість заготівлі, передбачити неможливо.
Також вода у різних морях відрізняється за хімічним складом, а тому і отримана сіль не може мати єдиного набору макро- і мікроелементів. Тобто морська сіль різних виробників не однаково впливає на якість маринованої продукції. Відрізняється морська сіль від кухонної і за ступенем солоності, а точних даних про співвідношення кухонної та морської солі при консервації немає, тому ви можете пересолити або недосолити.
Йодована сіль не придатна для зимових заготівель. Так вважали раніше. Пов'язано це було з тим, що спочатку для йодування солі застосовувалася така нестабільна речовина, як йодид калію.
Пізніше для йодування солі стали використовувати йодат калію. Він є стабільною речовиною, яка не руйнується під час тривалого зберігання та термічного оброблення. Така сіль не впливає на колір, смак і консистенцію продуктів. Її можна використовувати для консервування. Тож уважно читайте інформацію на упаковці.
До слова, доцентка кафедри харчових технологій НУ "Чернігівська політехніка" Оксана Гуменюк запевняє, що кухонна сіль грубого помелу вважається найкращим варіантом для домашніх заготовок:
"Одна з причин використовувати сіль великого або середнього помелу полягає в тому, що саме на неї орієнтовані всі рецепти. Віддавши перевагу тонкому помелу, є ризик неправильно розрахувати пропорції та пересолити. Крім того, якщо засолювати огірки, квасити капусту, то краще скористатися крупнозернистою сіллю. У разі використання солі дрібного помелу, її розчинення відбудеться швидко і час бродіння скоротиться. За використання великих кристалів розчинення буде уповільненим, і за цей час в результаті діяльності молочнокислих бактерій утвориться достатньо молочної кислоти для завершення процесу біохімічного консервування".

домашні закрутки, сіль для консервації, як вибрати сіль, консервація овочів, споживач
30 липня — день рішень, допомоги та внутрішньої сили: що обіцяє гороскоп

Астрологи назвали 30 липня днем, коли варто проявити чуйність і бути відкритими до допомоги іншим. Згідно з гороскопом, будь-який добрий вчинок, навіть дрібниця, сьогодні має особливу вагу — енергетика дня сприяє відновленню душевного балансу і закладає основу майбутнього успіху.
переглядів: 30
30 липня: іменини, релігійні свята, прикмети та міжнародні події

Сьогодні, 30 липня, українці відзначають низку важливих дат як у релігійному, так і в світському календарі.
переглядів: 83
Острозька академія – серед світових лідерів за якістю та доступністю освіти у 2025 році

Національний університет «Острозька академія» вкотре підтвердив свій статус одного з провідних закладів вищої освіти України, здобувши високі позиції у низці престижних міжнародних рейтингів 2025 року.
переглядів: 276
Серпень 2025: календар православних свят та Успенський піст за новим стилем

Серпень 2025 року, за новим церковним календарем, насичений важливими православними подіями, що мають особливе значення для вірян. Цього місяця християни східного обряду відзначатимуть три великі Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий, а також одне з дванадцяти великих свят – Успіння Пресвятої Богородиці.
переглядів: 226
Сарана: чому ця комаха є однією з найдивовижніших у світі?

На тлі повідомлень про нашестя сарани у південних областях України, важливо знати про дивовижні та подекуди жахливі особливості цієї комахи. Від її неймовірного апетиту до загадкової трансформації поведінки – пропонуємо зануритися у світ сарани та розкрити 50 дивовижних фактів про цю "летючу загрозу".
переглядів: 221
Реклама