Ми у Facebook
09.07.2023, 17:24

Коли сонце калічить: Яким сонцезахистом користуватись

Ультрафіолетове проміння не лише прискорює фотостаріння шкіри, викликаючи зморшки та пігментні плями, але й підвищує ризик раку шкіри та меланоми.

Який сонцезахисний крем обрати?

Той, який вас влаштовує і який ви точно будете використовувати регулярно. Якщо ви перебуваєте в приміщенні більшу частину дня з короткими інтервалами на сонці, то можете використовувати сонцезахисний крем з SPF 15 або вище. Якщо ви проводите багато часу на свіжому повітрі під сонцем, то вам потрібен водостійкий сонцезахисний крем SPF 30 або вище. На упаковці має бути вказано, що крем блокує UVA та UVB промені.

ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО: захист слід поновлювати кожні дві години або якщо ви спітніли чи скупалися. Крем наносять на всі відкриті ділянки шкіри. Люди, які обгоріли, як правило, не поновлювали сонцезахист, наносили його замало або використовували крем, у якого скінчився термін придатності.

Креми містять такі активні інгредієнти:

- фізичні (мінеральні) сонцезахисні фільтри (включно з діоксидом титану та оксидом цинку), які блокують і розсіюють промені, перш ніж вони проникнуть у шкіру;
- хімічні фільтри (наприклад, авобензон і октисалат), які поглинають ультрафіолетові промені, перш ніж вони пошкодять шкіру.

Більшість сучасних сонцезахисних засобів поєднують обидва типи інгредієнтів. Якщо у вас виникла реакція чи подразнення на сонцезахисний крем, оберіть інший, наприклад, лише з мінеральними фільтрами.

Сонцезахисні косметичні засоби (креми, спреї, лосьйони, мазі, серветки, бальзами для губ тощо) рекомендовано використовувати, коли інші способи захисту – перебування у затінку та/або захисний одяг – неможливі, а також як додатковий захист відкритих ділянок шкіри. Не використовуйте сонцезахисний крем з метою продовжити перебування на сонці, адже навіть за умови правильного його застосування він не захищає від усіх типів УФ-променів.
Сонцезахисну косметику слід використовувати як дорослим, так і дітям.

Виняток — діти до 6 місяців. Шкіра немовлят дуже чутлива, тому їх взагалі потрібно тримати якомога далі від прямого сонця.

Регулярне щоденне використання сонцезахисного засобу широкого спектра дії з SPF 15 і вище може знизити ризик розвитку плоскоклітинного раку приблизно на 40% і меланоми на 50%.

Крем із SPF слід наносити на всі відкриті ділянки шкіри та поновлювати що дві години або раніше, якщо ви спітніли чи скупалися. Якщо у вас виникла алергійна реакція чи подразнення на сонцезахисний крем, оберіть інший, наприклад, лише з мінеральними фільтрами.

За матеріалами http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=9682





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини