Ми у Facebook
19.08.2023, 12:12

Тримаємо Успенський піст або що приготувати на Яблучний Спас

19 серпня ми зустрічаємо Яблучний Спас – свято, яке пронизане ароматами свіжих яблук. Це свято символізується не лише як час врожаю, але й як час здійснення бажань. Головним елементом цього дня є саме яблуко – його можна освятити, поворожити на ньому на свої надії та бажання, і, звісно ж, використовувати для створення смачних пирогів.
Враховуючи, що в даний період триває Успенський піст, ми пропонуємо вам рецепти випічки, де відсутні масло, молоко та яйця.

Пісний медовий пиріг з яблуками
Складники на форму 20 см:

2 склянки борошна (склянка 200 мл, 260 г)
2 чайні ложки розпушувача
1/4 чайної ложки кориці
дрібка солі
1 склянка води
1 склянка цукру (200 г)
2 столові ложки меду
1 чайна ложки соди (без гірки)
0,5 столової ложки оцту чи лимонного соку
2 столові ложки олії
2 яблука

Покрокове приготування
Просійте в миску дві склянки борошна. Додайте сіль, розпушувач, корицю.

До каструлі влийте воду, додайте цукор і мед. Нагрівайте суміш на невеликому вогню до розчинення цукру. Додайте соду, погашену оцтом чи лимонним соком.

Суміш почне пінитись. Зніміть її з вогню та влийте в борошно, перемішайте ложкою і додайте олію. Замісіть рідке тісто.

Вилийте тісто в форму, вистелену пергаментом. Прикрасьте очищеними шматочками яблука.

Випікайте в розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 50-55 хвилин до сухої дерев'яної шпажки.

Коли медівник з яблуками охолоне, притрусіть його цукровою пудрою. Смачного!

Насипний яблучний пиріг "Три склянки"
Інгредієнти (на склянку 250 мл):

1 склянка борошна
1 склянка цукру цукор
1 склянка манки
1 ч. л. з гіркою розпушувача
200 мл води вода
30 мл соняшникової олії соняшникова олії

Покрокове приготування

Змішайте в сухому посуді борошно, манку, цукор, розпушувач. Перемішайте. Розділіть на чотири частини.

Яблука почистіть і натріть на крупній тертці. Розділіть на три частини.

Форму діаметром 20 см застеліть пергаментом і змастіть олією.

Викладіть чергуючи сухі інгредієнти та яблука. Розподіляйте і злегка притискайте.

Змішайте воду з олією й акуратно влийте на пиріг. Зробіть проколи виделкою, щоб розподілити рідину.

Відправте до розігрітої до 180 градусів духовки на 45 хвилин.

Готовий пиріг залиште охолонути і присипте цукровою пудрою. Смачного!

Пісна яблучна шарлотка
Складники:

300 г борошна
2 ч. л. розпушувача
0,5 ч. л. солі
180 г цукру
1 ч. л. ванільного цукру
180 мл води
75 мл соняшникової олії
4 яблука

Покрокове приготування

Просійте борошно і додайте до нього всі сухі компоненти: борошно, цукор, ванільний цукор, сіль, розпушувач.

Додайте в суміш воду і олію, перемішайте до однорідності.

Додайте почищені й порізані три яблука, перемішайте. Вилийте суміш у вистелену пергаментом форму.

Зверху викладіть порізане тонкими дольками яблуко, посипте корицею.

Випікайте в розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.

Готовий пиріг охолодіть і посипте цукровою пудрою. Смачного!



Раніше ми писали про всі традиції українських Спасів - Медового, Яблучного та Горіхового.

Також читайте, скільки вихідних буде у вересні, і які свята відзначимо.

До слова, якщо ви дотримуєтеся Успенського посту (14-27 серпня), в цей день є винятки - можна поїсти риби і випити червоного вина.

З дозволених продуктів на Успенський піст виділяють такі: овочі, фрукти, мед, горіхи, гриби, крупи, хліб.

Джерело: РБК-Україна





На правах реклами