Ми у Facebook
21.09.2023, 11:00

Найбрудніші місця на кухні: Що потрібно чистити найчастіше

А чи знаєте ви, що кухня може бути одним із найбрудніших місць у домі? Тут постійно готується їжа, зберігаються, миються продукти. При недотриманні вимог гігієни залишки їжі, волога та тепло є сприятливим середовищем для розмноження бактерій.
Прості поради від Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, на які варто звернути більше уваги під час очищення кухні, адже чистота є важливим аспектом для здоров’я вашої родини.

🔷 Губки, серветки та рушники.
- Використовуйте окремі губки для миття посуду, протирання столів, миття кухонної раковини.
- Після використання губки промивайте гарячою водою з милом.
- Змінюйте губки для миття посуду щотижня, а серветки/рушники кожні 2-3 дні.
- Замість простих кухонних рушників краще використовувати одноразові паперові рушники.
- Не можна користуватися одним і тим же рушником для різних потреб (витирання посуду, стільниці, рук).

🔷 Кухонна раковина. Це ідеальне місце для мікробів.
- Щодня мийте раковину спеціальними засобами.
- Очищайте краї раковини та стільницю навколо неї.
- Не розморожуйте у раковині м'ясо, рибу, не кидайте в неї очищені овочі та фрукти.

🔷 Дошка для нарізання, особливо дерев`яні, можуть утримувати бактерії в крихітних закутках та щілинах.
- Використовуйте окремі дошки для м'яса, риби, овочів, хліба.
- Після кожного використання промивайте дошку гарячою водою з милом або миючим засобом та витріть паперовим рушником.

🔷 Ящики для зберігання овочів та фруктів у холодильнику. Люди часто забувають, що в спеціальних ящиках знаходяться овочі чи фрукти. Продукти лежать довгий час та псуються. Так з’являється пліснява, дріжджові гриби та інші, спори яких можуть потрапити на свіжі продукти.
- Раз на 1-2 тижні промивайте ящики миючим засобом та ретельно протріть паперовим рушником.
- Зберігайте м'ясні та рибні продукти окремо від фруктів та овочів.

🔷 Стільниці. Ці поверхні часто контактують як із сирими, так і з готовими до споживання харчовими продуктами, на них ми ставимо пакети з покупками, кладемо мобільний телефон. Багато мікробів потрапляє на робочі поверхні.
- Тому мийте стільницю миючими засобами до та після приготування їжі.
- Регулярно змінюйте серветки, губки, рушники, якими протираєте робочі поверхні.

🔷 Ручки плити, шаф і дверей холодильника. Це точки дотику, якими ми часто користуємось, але не звертаємо на це уваги.
- Протирайте ручки миючими засобами.
- При роботі з харчовими продуктами в сирому чи готовому вигляді частіше мийте руки.

На сучасному ринку існує широкий спектр миючих засобів, які застосовуються при догляді за будинком. Не забувайте дотримуватись інструкцій виробника при використанні синтетичних миючих засобів.

Але якщо ви віддаєте перевагу природним очищуючим засобам, то можна використовувати соду, лимон, сіль, порошок гірчиці.





На правах реклами