Ми у Facebook
10.10.2023, 16:23

Львівські хірурги провели успішну операцію та видалили кілограмову пухлину у триденної дівчинки

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У львівській лікарні св. Миколая дитячі хірурги прооперували новонароджену дівчинку та видалили майже кілограмову пухлину. Дівчинку вже виписали додому.
Доброякісну пухлину видалили дитячі хірурги лікарні св. Миколая. Операцію провели триденному немовляті. Пухлина, вагою майже кілограм, становила 25% від маси тіла маленької дівчинки Юстини.

Тепер малеча має усі шанси жити, рости і розвиватися, як і її ровесники.

Про вроджену ваду майбутньої донечки батьки дізналися на 16 тижні вагітності, пише zaxid.net. В процесі проведення УЗД лікарі діагностували в дитини вроджену патологію – крижово-куприкову тератому.

Батьки прийняли рішення, що народжуватимуть маля у Львові, хоча самі родом зі Стрия. Вони були переконані, що тут доньці допоможуть позбутися вродженої вади.

Дитина народилося з вагою 4300 г, з яких майже кілограм важила тератома, повідомили в лікарні.

На третій день після народження дитина потрапила в операційну. Щоб мінімізувати крововтрату, хірурги спершу визначили, які судини живлять пухлину кров’ю і лише тоді взялися її видаляти.

«Лікарі успішно висікли утворення, що важило близько кілограма та становило 25% маси тіла немовляти. Пухлину видалили разом із куприком та частиною крижової кістки, що є світовим стандартом для таких оперативних втручань. На місці, де локалізувалася тератома, утворився дефект м’яких тканин. Щоб його закрити, хірурги одномоментно провели дитині й шкірну пластику. З сусідніх ділянок вони вирізали шкірні клапті і вживили їх у тому місці, де була пухлина», – кажуть у лікарні.

За висловами лікарів, такі види пластики у малюків рідко виконуються, оскільки діти рідко народжуються з пухлинами такого великого розміру.

Операція тривала близько 5 годин і завершилася успішно. Навіть після такої значущої хірургічної процедури, функція тазових органів дитини була повністю відновлена. Післяопераційний період пройшов без ускладнень. Дівчинку вже виписали додому, і вона повернулася до Стрия.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова
Фото: Перше медичне об'єднання Львова


За словами лікарів, діагноз "крижово-куприкова тератома" є рідкісним: він відзначається одним випадком на 40 тисяч пологів. Ця пухлина частіше виникає у дівчаток і є доброякісною, не схильною до рецидивів у майбутньому. Вважається, що коли тератома займає 30% тіла, це представляє великий ризик для життя дитини. Однак хірургам лікарні вдалося врятувати дітей з пухлинами, коли вони займали до 45% тіла.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ