Ми у Facebook
21.10.2023, 18:32

Цілих дев'яносто днів: в Україні збільшили строк дії електронного рецепта

В України вирішили спростити процедуру отримання е-рецептів та збільшили їх строк дії. Якщо раніше він становив 30 днів, то тепер у три рази довше.
Термін дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний рахунок, збільшено до 90 календарних днів, що становить заміну попередньому терміну 30 днів.

Це рішення спрощує життя пацієнтам, дозволяючи їм рідше відвідувати лікаря для оновлення рецепту і забезпечуючи можливість зручніше погашати електронний рецепт, який виписаний на курс лікування до 90 днів.

Проте термін дії рецептів на наркотичні лікарські засоби залишається на рівні 10 днів, і для ліків, які підлягають реімбурсації або надаються на пільгових умовах, а також для екстемпоральних лікарських засобів, встановлено термін 30 календарних днів.

Погашення електронного рецепта, як і раніше, можливе в аптеці, яка підтримує електронну систему охорони здоров'я. Шукати відповідну аптеку можна, використовуючи "Електронну карту місць видачі лікарських засобів за еРецептом". Для цього просто виберіть область, тип та назву населеного пункту, де ви проживаєте. Після цього на карті будуть показані доступні аптеки, а також перелік адрес, де можна отримати ліки за електронним рецептом.

Міністерство охорони здоров'я підкреслює, що незважаючи на безпечний вигляд рецептурних ліків, невірне їх використання може призвести до серйозних побічних ефектів, ризику залежності або можливості зловживання.

Важливо зазначити, що наркотичні ліки тепер можуть бути виписані тільки у формі електронного рецепта.





На правах реклами