Ми у Facebook
06.11.2023, 18:25

Як знаний Університет на Рівненщині робить свій вклад у Перемогу

Переломні історичні часи вимагають постійно змінюватися, віднаходити нові горизонти та можливості. Не виняток і осередки освіти і науки. Одним із прикладів такої швидкої трансформації у період війни є Національний університет «Острозька академія».
Адже у цьому Університеті почали активно розвивати напрямки, які пов’язані із військовими науками та оборонною галуззю.

Готовність до нападу росії


Ігор Пасічник, фото з oa.edu.ua
Ігор Пасічник, фото з oa.edu.ua


Одним із перших кроків, які зробили у цьому напрямку, стало створення ще 16 лютого 2022 на базі Академії загону добровольців імені князів Острозьких. За словами ректора Національного університету "Острозька академія" Ігоря ПАСІЧНИКА, внесок князів в історію української державності важко переоцінити, особливо роль князя Костянтина Острозького. Завдяки йому здобули перемогу над московитами у битві під Оршею. Уже після вторгнення росії в Україну, в Академії запрацював волонтерський центр, який зайнявся логістикою розподілу міжнародної гуманітарної допомоги не лише для Острожчини, але й усієї України. Очолила центр кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін, Ольга БАЛАЦЬКА. Третього березня 2022 року отримано першу дорогу від освітян Польщі. Її передали для роти охорони міста Острог.

Поява військової кафедри як втілення соціальної місії Університету

Уже пізніше, у 2023 році, в стінах Острозької академії з’явилася військова кафедра.


Дмитро Шевчук, фото з oa.edu.ua
Дмитро Шевчук, фото з oa.edu.ua


«Рішення про відкриття військової кафедри приймає Міністерство оборони. І я хочу сказати, що це не було якоюсь випадковістю для Острозької академії, адже це стратегічне рішення, над яким Університет працював не один рік, більше того, ми уже багато років співпрацюємо із Міністерством оборони, із військовими. Приміром, у 2020 році підписали Меморандум про співпрацю з ОК «Захід» й чимало військових навчається в Острозькій академії й маємо славетних випускників, які зараз боронять Україну. Це не лише наш Головнокомандувач Валерій ЗАЛУЖНИЙ, але й десять генералів, які теж навчалися в стінах нашого Університету. Тому ми, загалом, визначили для себе таку соціальну місію, яка спрямована на підтримку Збройних сил України. Це і наше волонтерство та підготовка наших військових, які прагнуть навчатися у стінах Острозької академії», - говорить в ефірі «Суспільного» проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор Дмитро ШЕВЧУК.

За його словами, в університеті налагоджують співпрацю із військовими, прагнучи залучити до навчання практиків. І, хоча військова кафедра знаходиться на етапі становлення, але в Університеті уже діє спеціальність «Національна безпека».

Університет співпрацює із експертами у військовій справі. Для прикладу, нещодавно відомий аналітик із світовим ім’ям, колишній командувач НАТО в Європі Бен ХОДЖЕС уже декілька лекцій провів для студентів. З ним налагодили значнішу взаємодію, він запропонував, аби студенти та викладачі долучилися до проєкту, який стосується саме аналізу військової ситуації. Пан ХОДЖЕС, цілком можливо, долучиться до викладання на новоствореній військовій кафедрі. Нині прагнуть максимально залучити практиків, які поділяться своїм досвідом і він буде придатний для збройних сил України.

Зараз триває активна робота над становленням кафедри. Уже є постанова Кабміну про відкриття військової кафедри, але це початковий етап, який змушує ретельно підготуватися. Уже відведено приміщення для військової кафедри, зараз воно наповнюється матеріально, забезпечується усім потрібним для комфортного навчання.

Як зазначає адміністрація університету, умови вступу на кафедру будуть незабаром оприлюднені на офіційному сайті Університету.

Навчання військової еліти



Кирило Буданов, Фото gur.gov.ua
Кирило Буданов, Фото gur.gov.ua


Серед тих, хто зараз прагне навчатися в стінах Університету є чимало представників військової еліти. Як стало відомо у вересні 2023 року, Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов вступив до аспірантури університету "Острозька академія". На вечірню форму навчання за спеціальністю «Політологія». До аспірантури за цією спеціалізацією також вступив і офіцер ЗСУ, депутат міської ради Олександр КУРСИК, який нині боронить Україну.

Як було уже зазначено «Острозька академія» має чимало випускників, які зараз очолюють оборону України, що є певним продовженням давніх військових традицій України, одними із яскравих представників якої є князь Костянтин ОСТРОЗЬКИЙ та гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний.

Підтримка тих, хто пройшов війну

Варто зазначити, що в Університеті не забувають і про підтримку ветеранів. В Острозькій академії втілюють у життя сертифікатну програма «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів». Проєкт дотичний ветеранів (волонтери, соціальні працівники, представники місцевого самоврядування, соціальні менеджери, голови ОТГ тощо), а також осіб, які мають на меті розвинути знання, які стосуються психологічних аспектів долання стресу, пошуку самовизначеності, застосування арт-терапії, особливостей освітнього та трудового законодавства, політичної культури тощо.

Сьогодні особливу увагу Університет приділяє соціально-психологічній реабілітації ветеранів. Науковці-психологи працюють над створенням клініки соціально-психологічної реабілітації в Острозі. А також працюють над розробкою новітніх методик відновлення.

«Острозька академія» вкотре доводить, що Університет як деякий активний пасіонарний суспільний атом здатен забезпечити актуальну і гідну відповідь на усі виклики сучасности. У тому числі й на загрозу національній безпеці. У часи війни він здатен трансформуватися у осередок, який займається різноманітною суспільноважливою діяльністю. При цьому зберігаючи свої основні ролі та виконуючи головні завдання, акумулюючи наукові знання, зберігаючи традиції, водночас працюючи над втіленням інновацій та створенням нових ідей, які у майбутньому втіляться у модернові проєкти.


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”






На правах реклами