Ми у Facebook
25.11.2023, 09:08

Почесна робота з воїнами: як працює Центр реабілітації у Рівному

Виконання бойових завдань створює великі фізичні та психічні труднощі перед військовослужбовцями. Реабілітація допомагає повертати втрачені та порушені функції тіла, покращувати м'язовий тонус та відновлювати рухові можливості.
А також реабілітація включає психотерапію, консультування та інші методи для поліпшення психічного стану та адаптації до цивільного життя.
На Рівненщині продовжують працювати над тим, щоб розширювати мережу медичних закладів, де наші мужні герої могли б проходити комплексну реабілітацію і тим самим повертатися до повноцінного життя у соціумі.

У вересні в Рівному з’явився ще один центр реабілітації, який приймає військових та цивільних, а також має можливості повноцінно надавати фахову допомогу в галузі реабілітації. Запрацював Рівненський обласний центр реабілітації у Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Тут можна отримати комплексну допомогу у лікуванні військових після травм і поранень. У День відкриття на презентацію центру реабілітації завітали Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та представники Бюро ВООЗ в Україні на чолі з Ярно Хабіхт.

Під час урочистого відкриття Міністр зазначив, що такі реабілітаційні центри, в першу чергу, призначені для тих, хто зазнав травм війни, а в період воєнного часу вони дуже потрібні в суспільстві. Це один з пунктів реалізації політики Героїв, таким чином крок за кроком реабілітаційні центри з’являються в лікарнях всієї України. Зараз є амбітна мета - зробити, як мінімум, 7 800 реабілітаційних ліжок. Це забезпечить існуючу потребу і буде можливість повернути всіх, хто боронить державу до звичайного життя.



Про особливості роботи з військовими та проходження реабілітації у центрі розповідає спеціально для OGO.ua завідувачка Центру реабілітації Ірина ДЯЧУК.

– Цей воєнний рік… яким він був для вас та як вплинув на вашу роботу?
– Як не дивно, рік був нелегким і дуже результативним. Пори труднощі, отримано багато нових знань та досягнень, якими пишаюся я, моя команда та мої пацієнти. Адже разом ми боремося за повноцінне, активне відновлення якості життя пацієнтів та перемагаємо. Знання спеціалістів, висока мотивація та активна співпраця з пацієнтами та їхніми родинами дають чудовий результат.

– Знаю, що ви нині є керівником обласного центру реабілітації. Яких пацієнтів приймають у вашому центрі?
– Так, я маю честь бути завідувачем Рівненського обласного центру реабілітації, і ми щодня працюємо з важкими й дуже важкими пацієнтами. Алгоритм дій та співпраці з нами знають усі лікарі суміжних галузей. Хочу зазначити важливе, практично основне – щоб родичі пацієнтів дослухалися до рекомендацій спеціалістів. Та й самі пацієнти теж – адже від мотивації пацієнтів та їх оточення дуже залежить результат реабілітації.

– На скільки пацієнтів розрахований центр та скільки часу приблизно проводять у вас пацієнти?
– Центр створили шляхом реорганізації центру неврології та реабілітації. У закладі проведений капітальний ремонт, тут розмістили 20 ліжок. Серед обладнання центру – медична бігова доріжка, мотомеди, шведські стінки, вертикалізатор, сходи для навчання ходьби, гімнастичні кушетки тощо. У нашому центрі пацієнти проводять мінімум 14 днів реабілітації. Центр новий, але ми вже маємо чимало успіхів і віримо, що зможемо допомогти великій кількості пацієнтів. Треба, щоб люди знали, що є такий Центр, та вчасно зверталися за фаховою допомогою. Так що реклама нам не завадить! А найкраща наша реклама – це відгуки наших пацієнтів.

– Зрозуміло, що реабілітація – це комплексна робота, які ще фахівці залучені у вас?
– Мультидисциплінарна команда складається з лікарів фізичної та реабілітаційної медицини; фізичних терапевтів; ерготерапевтів; психолога-психотерапевта, логопеда та сестер медичних з реабілітації – усі справді чудові фахівці, віддані своїй справі.



– Працювати з захисниками важко і дуже почесно. Розкажіть про ваші враження.
– Найважчими, але й водночас наймотивованішими пацієнтами є наші захисники. Попри травми та поранення, вони дуже дисципліновані й надзвичайно відповідальні, виконують усі розпорядження лікарів з неймовірною точністю. А після реабілітації часто одразу повертаються у свої частини, до своїх... Ми не можемо підвести наших захисників і робимо все, щоб максимально допомогти та підтримати. Працювати з воїнами дуже почесно, хоча й дуже важко – ми переживаємо за результати реабілітації кожного. Хочеться побажати всім нашим героям міцного здоров'я.

- Скільки приблизно пацієнтів за два місяці прийняв ваш Центр?
- З дати відкриття – у вересні до листопада у Центрі 114 осіб вже отримали тут послуги, серед них 19 військових. Нагадаю, що лікування - безкоштовне. Центр реабілітації фокусується на основних напрямках, зокрема неврологічному та опорно-руховому лікуванні. Надаючи послуги для пацієнтів, які перенесли важкі інсульти, черепно-мозкові травми, запальні захворювання нервової системи та травматичні ураження верхніх та нижніх кінцівок та хребта, ми прагнемо до повного відновлення їхнього здоров'я.



- Чи можуть проходити практику студенти на базі вашого Центру?
- Перед відкриттям центру наші фахівці пройшли інтенсивне навчання протягом року. Крім того, вона наголосила на тому, що студенти-реабілітологи отримують практичний досвід прямо в центрі, допомагаючи пацієнтам та одночасно збагачуючи свої знання.

– Як у такий складний період знаходите сили та натхнення для роботи?
– Я особисто завжди опираюся на себе – здоровий спосіб життя, перемикатися на хобі, подорожі, хоч і дуже рідко... А ще мотивують колектив та пацієнти – це ж відповідальність! І справді, дуже почесно працювати у такому відповідальному напрямку роботи – щодня вдосконалювати Центр і вдосконалюватися самому!

ДОВІДКА
Послуги центру надаються безкоштовно завдяки договорам з Національною службою здоров'я за двома пакетами медичних гарантій - "Стаціонарна реабілітаційна допомога" та "Амбулаторна реабілітаційна допомога". Таким чином, держава сплачуватиме лікарням за послуги для дорослих і дітей.
Керівництво області наголошує, що існує потреба у розширенні подібних проєктів. Розпочавши в обласному центрі, ми плануємо розповсюджувати ці ініціативи далі. Важливо забезпечити високий рівень доступності реабілітаційних послуг для всіх, хто цього потребує.

“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”







На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ