Ми у Facebook
25.01.2024, 19:50

На Сході України назвали вулицю на честь Рівного

Частинка Рівного відтепер є на Луганщині.
На Сході України назвали вулицю на честь Рівного

У Луганській області з'явилася нова вулиця, яку назвали Рівненською, висловлюючи вдячність Рівному за прихисток та турботу про багатьох жителів Кремінської територіальної громади. Це рішення стало визнанням гостинності та допомоги, яку Рівне надавало містянам Кремінної, які вимушені були покинути свої домівки через агресію російської федерації.

Поки місто Кремінна перебуває в окупації, його українська влада, яка вимушена була евакуюватися у більш безпечну область, продовжує приводити назви місцевих топонімів у відповідність до законодавства України. Тож поступово позбуваються російських та радянських назв, натомість даючи їм сучасні.



Від історії до сьогодення

Місто Кремінна — найпівнічніше місто Донбасу. Статус міста заселений пункт Луганської області отримав у 1938 році. У 2014 році бої точилися на околицях міста, але саму Кремінну не зачепили.

Під час адміністративної реформи 2020 року Кремінна стала центром Кремінської міської територіальної громади у складі Сєвєродонецького району. До громади окрім міста увійшло шість сіл та чотири селища.

До початку повномасштабного вторгнення у Кремінній проживало понад 22 тисяч жителів. Проте початок великої війни у лютому 2022 року кардинально вплинув на ситуацію. Адже фактично з перших днів точилися бої за місто, під час яких постраждали і чимало цивільних. 10 квітня 2022 року було прийняте рішення про евакуацію міської військової адміністрації до Дніпра, а потім до Рівного. 18 квітня 2022 року голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що Кремінну захопили московські окупанти. За підрахунками військової адміністрації Кремінної у місті залишилось близько 3,5 тисяч жителів. Останнім евакуаційним рейсом Кремінну покинули працівники військової адміністрації.

Із Луганщини до Рівного

Аби не втратити можливість, налагодити роботу та підтримувати земляків адміністрація шукала прихисток на більш спокійних територіях. Довідавшись про складну ситуацію, Кремінську військову адміністрацію до Рівного запросив міський голова через волонтерів та протестантську церкву. Так, із квітня 2022 року Кремінська військова адміністрація оселилася у Рівному. Тут наздоганяють згаяний час: працюють з донорами, які підтримували громаду раніше, тримають зв’язок із жителями громади, які також оселились на Рівненщині або ж виїхали в інші міста, допомагають військовим та багато іншого. Також громада активно залучається до міських подій та була включена до Ради ВПО.

А нещодавно офіційне керівництво громади вирішило продовжити роботу з приведення у відповідність топографічних назв громади до стандартів державної мови та декомунізації.

Замість Радищева — Рівненська

“Одна з перших пропозицій щодо нових назв, це була ідея назвати вулицю на честь міста Рівне, яке прийняло й прихистило нас. Жителі Кремінної почувають себе повноцінними членами громади Рівного, де нам надали можливість працювати та жити в комфортних умовах. У вдячність за це вирішили, що у нашому містечку повинна бути вулиця Рівненська,” - каже заступниця міського голови Кремінної Наталія Макогон.



Вона також висловила вдячність Рівному та особисто керівнику міста Віктору Шакирзяну за прихисток та турботу.

У переліку назв, які варто змінити, опинилося 105 об’єктів на території громади. Серед них і провулок Радищева у самій Кремінній. Він був названий на честь російського письменника, автора твору «Подорож з Петербургу до Москви» Олександра Радищева. Саме цю вулицю й запропонували перейменувати на Рівненську.

Члени комісії, а це представники адміністрації, військових, працівників культури та громадськості, прийняли рішення без зауважень. Не було жодних заперечень і у жителів Кремінної, які могли висловити їх онлайн під час публічних обговорень. Тож тепер про Рівне пам’ятатимуть і на Луганщині.

Окрім того, Наталія Макогон висловила сподівання, що Кремінна та Рівне стануть містами-побратимами після деокупації та повернення контролю над усіма територіями.

Наразі Кремінна залишається тимчасово окупованою територією на Луганщині, але мешканці, які перебувають у Рівному, висловлюють підтримку ідеї оновлення назв вулиць у їхньому рідному місті.






На правах реклами