Ми у Facebook
27.02.2024, 23:20

Мер – на вихід: що зміниться у Вараші після утворення військової адміністрації

Міська військова адміністрація – поняття нове і не зовсім зрозуміле для Рівненщини. Поміж тим – процес запущений і перший його на собі випробує Вараш. Саме тут указом Президента від 20 лютого 2024 року утворено Вараську військову міську адміністрацію. А її начальником призначили Людмилу Мариніну.


Запровадження військової адміністрації в місті-атомнику – це не новина для України. Такі ж процеси, наприклад, розпочалися восени в Нетішині Хмельницької області. Тут військову адміністрацію ввів Президент указом від 30 жовтня 2023 року.

На думку рівненського юриста Юрія Клекотки, такі рішення приймаються не просто так.

“Зазвичай військові адміністрації заміняють місцеві ради не просто так. Найчастіше це наслідок невиконання своїх повноважень органами місцевого самоврядування, виконання цих повноважень якось не так, як того вимагають умови і військовий стан. Військова адміністрація створюється для того, щоб оптимізувати ресурси, бо одна людина завжди буде краще виконувати свої обов’язки, більш ефективно розпоряджатися коштами громади, ніж великий штат,” - каже Юрій Клекотка.

За словами юриста, новопризначена керівниця Вараської міської військової адміністрації Людмила Мариніна тепер зможе приймати рішення одноосібно. Нагадаємо, міський голова Вараша Олександр Мензул переміг на виборах у листопаді 2020 року. На посаду він балотувався від політичної партія «Пропозиція». Поміж тим зараз поступово вирівнюється владна вертикаль зовсім іншої політичної сили… Адже Мариніна є депутаткою Рівненської обласної ради від партії “Слуга народу”.

Проте позбавляти Мензула повноважень чи розпускати міську раду введення адміністрації не дозволить. То що ж власне зміниться?

Експерт Центру політико-правових реформ з питань публічної адміністрації Олександр Бовш зазначає, що суттєве коло повноважень органів місцевого самоврядування (як виключних повноважень рад, так і повноважень виконавчих органів) одразу переходить до військової адміністрації.

«У разі прийняття Радою постанови за поданням Президента, буквально всі повноваження місцевого самоврядування переходить до начальника військової адміністрації (не до самої адміністрації). Узагалі, практика створення військових адміністрацій населених пунктів на територіях де не було бойових дій або вони давно закінчились виглядає дивною,» - каже Олександр Бовш.
Поки триває процедура утворення військової міської адміністрації, її реєстрація як нової юридичної особи, підбір та формування штату. Першу ясність для свого майбутнього у цьому процесі вже побачив і міський голова Вараша Олександр Мензул.

«Указ Президента не зупиняє роботу ради і виконкому. Тож працівники і міський голова залишаються на своєму місці. Відбудеться перерозподіл повноважень. Думаю, найближчим часом буде визначено як саме. Зараз юридичні служби обласної адміністрації, військової адміністрації та міста працюють над цим, над розробкою стратегії хто і за що відповідає. Єдине, що можу сказати, що вже зрозуміло з нинішнього законодавства: повноваження затверджувати бюджети – саме за начальником військової адміністрації. Всі задачі із забезпеченням Збройних сил, оборони Варащини – також за військовою адміністрацією. А господарськими питаннями і надалі я буду займатися,» - зазначив міський голова Вараша Олександр Мензул.

На співпраці поміж міською владою та новою адміністрацією наголошує і голова Рівненської обласної військової адміністрації Олександр Коваль. Мовляв, вже проговорив це питання і Мензулом і з Мариніною.

«Обговорив з обома зони відповідальності і розподіл обовʼязків. Наголосив - між ними повинна бути чітка взаємодія і скоординованість дій,» - каже Олександр Коваль.

Сам процес називає плановим й виключно питанням безпеки, адже документи для його запуску подали Президентові іще у липні минулого року.
«Ключове - створення Вараської МВА не повʼязане з наступом з білорусі. Мова йде про стратегічне значення Рівненської АЕС і безпекове середовище у Вараші. Тому ще у липні на прохання військових та на виконання рішення Ставки Верховного Головнокомандувача Рівненська обласної військової адміністрації звернулася до Президента з ініціативою щодо створення Вараської міської військової адміністрації,» - запевнив Олександр Коваль.

Згідно із Законом України статус міської військової адміністрації надається до кінця воєнного стану та іще на 30 днів після його завершення.





На правах реклами