Ми у Facebook
10.03.2024, 09:30

Мешканцям Рівненщини пояснили, чим насправді таке небезпечне спалювання трави

У весняний період люди традиційно масово спалюють суху рослинність та її залишки на відкритих територіях, через що в екосистемах частішають пожежі.
У Нобельському національному природному парку пояснили, чому це так шкідливо.

- через трав’яні пожежі відбувається забруднення навколишнього середовища шкідливими речовинами такими як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Частина потрапляє в атмосферу, забруднюючи повітря, решта — осідає у ґрунтах і з часом проникає навіть у воду. Також під час горіння виділяється вуглекислий газ, що посилює парниковий ефект і впливає на зміни клімату;
- на поверхні та під землею від вогню гине насіння рослин і трав;
- за підпалу трави знищується вся корисна мікрофлора ґрунту, зокрема й та, яка допомагає рослинам протистояти хворобам;
- у вогні гинуть усі живі істоти, що беруть участь у процесі формування ґрунту;
- трав’яні пожежі призводять до помітного зниження родючості ґрунту. Пожежа не збільшує кількість мінеральних поживних речовин у ґрунті, вона вивільняє їх із сухої трави, робить недоступними для живлення рослин;
- гинуть невинні тварини, руйнуються гнізда птахів — тварини не встигають втекти від вогню, задихаються від диму. Для розуміння: у 10 см верхнього шару ґрунту міститься близько 90 % розмаїття флори та фауни лучних екосистем;
- при весняному палі можуть пошкодитися дерева, особливо їх коренева шийка – дуже вразливе місце прямо над землею. Також дерева можуть згоріти вщент;
на місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, але дуже часто не відновлюється ніколи.

Будьмо свідомими!

Читайте також: Рекреаційні зони Рівненщини: Де відпочити на природі





На правах реклами