Ми у Facebook
16.03.2024, 21:00

До 2030 року 80% українців розмовлятимуть державною - Уряд

До 2030 року, за заявою Міністерства культури та інформаційної політики України, 80% українців у своїх сім'ях та у побуті будуть спілкуватися українською мовою.
Уряд схвалив розроблену Міністерством цільову національно-культурну програму, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя до 2030 року.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

"Програма, розроблена нашим Міністерством, має на меті не лише створення умов для подолання наслідків русифікації, а й активний розвиток та використання української мови у всіх сферах суспільного життя. Крім того, вона передбачає заходи з популяризації української мови в світі, оскільки українці – найсміливіші люди на планеті", – зазначив тимчасово виконуючий обов'язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Таким чином, програма сприятиме поступовому формуванню зручного та функціонального єдиного мовно-інформаційного простору на всій території України. Вона також передбачає спеціальні проекти:

- Подолання наслідків лінгвоциду української мови та заходи з відновлення її функціонування на тимчасово окупованих територіях;
- Інформаційні кампанії та інші заходи для просування української мови в Україні та за її межами;
- Підвищення рівня володіння та викладання української мови педагогічними працівниками.

До речі, передбачається, що частка україномовного культурного продукту зросте з 55% до 85%.





На правах реклами